Annons

Omfattande sexhandel avslöjad i Göteborg och Malmö

Göteborg Fem olika lägenheter i Göteborg och Malmö som hyrts ut i andra hand fungerade i själva verket som bordeller. Nu döms flera personer till fängelse. En förstahandshyresgäst som åtalats för att inte reagera i tid går dock fri.
Foto: Pixabay

Sexhandeln har pågått i helt vanliga trappuppgångar under ett halvårs tid. Den fick ett abrupt slut då polisen slog till på flera adresser i Göteborg och Malmö i våras. Då greps också flera personer, misstänkta för att ha organiserat verksamheten.

En av dem, en kvinna i dryga 30-årsåldern bosatt i Göteborg, var huvudansvarig för att ordna lägenheter där kunderna kunde tas emot. Hon hyrde olika möblerade bostäder i andra hand i både Göteborg och Malmö, där hon själv och andra prostituerade tog emot kunder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När verksamheten avslöjades kunde en ovetande fastighetsägare på Rosensköldsgatan i centrala Göteborg vittna om ”ett berg” av otvättade handdukar och lakan samt andra tecken på att lägenheten hade använts för sexuella tjänster.

På Masthuggsliden hade en granne reagerat på ”en trafik av män” som kvällstid kom till en lägenhet intill. Här har åtminstone fyra kvinnor sålt sex, konstaterar Göteborgs tingsrätt. Åklagaren hävdar över det dubbla.

På Amandas gård i Högsbo räknade polisen till närmare 180 besök av främmande män till en och samma lägenhet under tre spaningsveckor, alltså i snitt åtta besök om dagen. Totalt ska tio olika personer av och till ha sålt sex i lägenheten.

Annons
Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

Kvinnan som hyrt lägenheterna och organiserat sexhandeln döms nu för koppleri till fängelse i knappt två år. Hon utvisas också i fem år. Göteborgs tingsrätt slår fast att hon även har ordnat med andrahandslägenheter på Ekvägen i Malmö och Panelgatan i Oxie, i syfte att erbjuda sex mot betalning där.

I ett fall har även en förstahandshyresgäst åtalats för koppleri. Detta eftersom personen i fråga inte omedelbart avslutade andrahandsuthyrningen när polisen under pågående spaning varnade om vad som pågick där.

Tingsrätten anser dock att hyresgästen efter varningen försökte kontrollera att lägenheten inte användes till prostitution. Därmed slipper kontraktsinnehavaren påföljd.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

Utöver den huvudansvariga kvinnan döms även två andra personer för medhjälp till koppleri.

Annons

UPPDATERING:
Hovrätten för Västra Sverige upphävde senare beslutet om utvisning av den huvudansvariga kvinnan. I övrigt står domen fast. Den åtalade förstahandshyresgästen slapp påföljd även i hovrätten.

UPPDATERING 2: Enligt beslut i hyresnämnden får värden rätt att säga upp den åtalade förstahandshyresgästen, som hyrt ut sin lägenhet svart. Detta beslut har överklagats till Svea hovrätt.

Läs också Arbetslös 37-åring hade fyra extralägenheter för prostituerade – döms till fängelse Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn Hyrde ut lägenhet till prostituerade via mellanhand – därför larmade grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.