Annons

Ord mot ord i skadetvist

Uddevalla Hur såg det ut i lägenheten på Lillbräckan i Uddevalla när Mohammad Mshenesh flyttade ut? Den frågan kan nu bli föremål för tingsrättsförhandling.
Foto: Kajsa Wedberg
Mohammad Mshenesh anser att Bovistas krav är fel och vägrar betala.

Mohammad Msheneshs hyreskontrakt på Lillbräckan löpte ut den sista december 2014. Han valde dock att lämna lägenheten två månader tidigare. Den historieskrivningen är Mshenesh och hyresvärden Bovista överens om. I övrigt har de helt olika bild av vad som skett.

– Som jag uppfattade det var det okej för Bovista att en ny hyresgäst flyttade in. Varför skulle de annars ha gjort en förbesiktning av lägenheten när jag flyttade ut i oktober och sagt att allt var okej? undrar Mshenesh.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men att Bovista, som numera heter Balder, har en annan uppfattning fick han erfara i februari. För då krävde Bovista honom på 8 525 kronor.

– Vi kräver ersättning för en skadad spishäll, ett hål i en dörr, en saknad nyckel och en hatthylla, säger förvaltaren Mats Arnskil. När Mohammed ifrågasatte kravet och hänvisade till förbesiktningen fick han kalla handen. Dessutom menade Bovista nu att han olovligen hyrt ut sin lägenhet i andra hand. 

– Jag har inte orsakat skadorna. Och Bovista var med på att en ny hyresgäst skulle flytta in och börja betala hyran direkt till dem, säger Mshenesh, som genast bestred fakturan.

Annons
Läs ocksåFörsta stora hyresuppgörelsen 2024 - Balder höjer med 4,5 procent i snitt: "Rimlig kompromiss"

Bovista har nu slopat den del som rör spisen. Men låter samtidigt inkassobolaget Collector driva ärendet vidare.

– När det gäller spishällen inser vi att det kan bli svårt att få rätt. I övrigt står vi fast vid våra krav, säger Arnskil och hänvisar till de två senaste besiktningsprotollen för lägenheten.

– Det händer då och då att hyresgäster bestrider ersättningskrav vid utflyttning. Men i det här fallet är vi säkra på att vi har rätt, säger Arnskil.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Så vad blir ert nästa steg?

Annons

– Det får vi diskutera med Collector. Men om det behövs så tar vi ärendet till tingsrätten, Arnskil.

Mshenesh å sin sida, har tagit hjälp av sin etableringslots Camilla Carlsson, och är beredd på strid.

– Vi har tillräckligt på fötterna för att vinna i tingsrätten, säger Carlsson.

Fakta: Tänk på det här innan du lämnar din lägenhet

Dokumentera lägenhetens skick innan du flyttar ut. Exempelvis genom fotografier.
Besiktning ska ske den dag du flyttar ut. Inget annat datum är relevant.
Läs igenom protokollet noga. Om du känner dig osäker, be att få återkomma med underskriften. Ingen kan tvinga dig att skriva under direkt.
Kräv att eventuella ekonomiska anspråk ska anges, innan du skriver på.
Begär en kopia av protokollet.
Det är hyresvärdens sak att bevisa vem som orsakat en skada.
Alla har rätt till ett normalt boende. Det vill säga, normalt slitage är inget man ska behöva betala extra för. Barns klotter eller kattens klösmärken på tapeten är dock inte normalt slitage.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Tänk på det här under lägenhetsbesiktningen: Då ska du inte underteckna värdens protokoll Robin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000” Grannens störningar tvingar Sofia att flytta: "Jag orkar inte mer"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.