Annons

Ordföranden i Frölunda suspenderad

Halland Ulf Granath, ordförande för Hyresgästföreningen i Frölunda, har blivit avstängd från sina förtroendeuppdrag. ”Ovärdigt”, säger han själv.

I ett ovanligt beslut har regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i Västsverige suspenderat en av organisationens förtroendevalda. Det är Ulf Granath, tills helt nyligen ordförande i Frölunda Hyresgästförening i Göteborg, som fråntagits alla sina förtroendeuppdrag i organisationen.

Bengt Svensson, regionstyrelsens ordförande, betonar att beslutet var en sista utväg.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Detta är ett av de absolut tråkigaste besluten man kan ta, det vill jag verkligen understryka. Och det är också väldigt ovanligt att vi fattar den här typen av beslut.

Enligt Bengt Svensson är bakgrunden till suspensionen att Ulf Granath inte respekterat demokratiskt fattade beslut i organisationen. Framför allt ska han ha engagerat sig i lokala förhandlingar i västra Göteborg på ett sätt som gått på tvärs mot hur dessa ska skötas inom Hyresgästföreningen.

– Han har bland annat rundat beslut fattade av fullmäktige som handlar om förhandlingsorganisationen, säger Bengt Svensson.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Han har inte hållit sig till det regelverk som finns, och har inte respekterat att det är den lilla förhandlingsdelegationen som förhandlar.

Ulf Granath själv tycker att suspensionen är ”ovärdig”.

– Det här är någonting som jag tror har legat och grott under flera år. Regionstyrelsens ordförande, Bengt Svensson, har varit ute efter mig i fem, sex år, säger han.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Också Ulf Granath själv tror att hans inblandning i vissa förhandlingar är det som gjort att han nu blir suspenderad.

– Bland annat har jag engagerat mig i en ombyggnation där jag inte tycker att förhandlarna på Hyresgästföreningarna skött det bra, säger han.

Annons

Beslutet om suspension är redan överklagat av Ulf Granath. Därmed hamnar frågan på förbundsstyrelsens bord.

– Men eftersom två i förbundsstyrelsen också ingår i regionstyrelsen så jag ser väl inte mina möjligheter som jättestora. Men det är jag i min fulla rätt att göra, säger Ulf Granath.

Rent formellt kommer nu ett extra årsmöte att utlysas i Frölundaföreningen för att välja en ny ordförande. Sannolikt blir det inte förrän efter sommaren.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.