HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oroas av mördare i Högsbo – nekades säkerhetsdörr

Göteborg Den senaste tidens attacker mot sovande hyresgäster i Högsbo väcker stark oro i området. Erika vill byta till säkerhetsdörr, men fick först nej av husvärden. Nu ger hyresvärden grönt ljus.
Tittöga i lägenhetsdörr
Foto: Pixabay

Det har nu gått nästan en månad sedan en man hittades mördad i sitt hem på Sikelgatan i Högsbo. Gärningsmannen hade tagit sig in i lägenheten utan att orsaka brytmärken på dörren, och sökt igenom hela bostaden efter värdesaker.

Polisen tror att det är samma person som misstänks för ett nattligt mordförsök på närliggande Riksdalersgatan i december. Då klarade sig lägenhetsinnehavaren med livet i behåll, men blev knivhuggen upprepade gånger.

Läs ocksåHyresvärden får nej igen – utpekade gängbröder kan bo kvar i lägenhetenTermosbomb utanför MKB:s lägenhet i Limhamns sjöstad

Någon misstänkt är ännu inte gripen. Polisen tror att personen i fråga tar sig in i olåsta lägenheter genom att gå runt och känna på dörrar.

Händelserna har väckt stark oro i området. Erika bor ett par minuters gångväg därifrån, ensam i en lägenhet på bottenvåningen med egen ingång.

– Det är otroligt obehagligt. Jag låser in mig i sovrummet på natten. Superlöjligt, det är ju bara en pappdörr där. Men så rädd är man. Jag har svårt att somna, vaknar lätt. Även om man försöker tänka logiskt och inte känna oro så påverkar det ju vardagen, säger hon.

Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Erikas ytterdörr är av äldre modell, med enkelt vridlås och ett vanligt brevinkast. Överlåset är igenrostat och har inte fungerat sedan hon flyttade in för fyra år sedan.

Erika är rädd att någon ska kunna ta sig in med hjälp av ett verktyg via brevlådan. Eftersom en mördare går lös i grannskapet bad hon nyligen sin husvärd om att få byta till säkerhetsdörr, trots hyreshöjningen det innebär.

– Då fick jag besked att de inte sätter in säkerhetsdörrar i vårt område. Jag förstod resonemanget som att det är utsatt att bo på bottenplan i vilket fall, att man kan krossa rutor och att det är lika osäkert som en villa. Jag fick en låssprej till överlåset, men det har inte funkat, säger Erika.

Läs ocksåBrister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

Men när Hem & Hyra ringer hyresvärden Poseidon ger distriktschef Lena Molund-Tunborn ett annat besked. Enligt henne är det helt okej att be om en installation styckevis.

– Man kan alltid göra ett tillval med säkerhetsdörr. Sådana fakturor attesterar jag dagligen. Det finns avtal mellan Hyresgästföreningen och Poseidon om vad en sådan standardhöjning kostar, säger hon.

Överlås är däremot inte standard i Poseidons äldre ytterdörrar. Där de finns är det tidigare hyresgäster som valt att sätta in låsen själva. Därför tar värden heller inget ansvar för att byta ut eller serva dem.

Lena Molund-Tunborn har själv hittills bara haft kontakt med en orolig hyresgäst i området. Hon konstaterar att systerbolaget Familjebostäder rekommenderar folk att låsa om sig, och att bolaget har ordnat informationsmöten – bägge dåden har skett i hus ägda av Familjebostäder.

Men Poseidon, som har lägenheter i närliggande Högsbohöjd och Kaverös, avvaktar tills vidare.

– Vi har ett pågående samarbete med polisen. Jag utgår ifrån att vi hade blivit kontaktade om det fanns en förhöjd risk. Men givetvis, märker vi att det skulle behövas så vidtar vi åtgärder, säger Lena Molund-Tunborn.

Fotnot: Erika heter egentligen något annat, men vill vara anonym.

Läs också Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas” Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.