Annons

Oron växer på Fröjavägen

Östersund Utöver sedvanlig hyresförhand­ling vill Östersundshem i år förhandla om grundhyran – bruksvärdet. – Det är vansinne, säger hyresgästen Reinhold Sellström.

 Många upprörda röster har höjts sedan Östersundshem gick ut med att bolaget vill förhandla om bruksvärdet, det vill säga själva grundhyran, på ett antal lägenheter. De tar branschorganisationen Fastighetsägarna till hjälp och har valt ut ett antal fastigheter som ska agera pilotfall i förhandlingen.

I en av de berörda lägenheterna, på Fröjavägen på Frösön, bor Reinhold Sellström.

– Jag har bott i den här lägenheten i 36 år och kan vittna om att det knappt gjorts något större underhåll. Jag förstår inte varför de vill börja förhandla om kåkar där ingenting rustas upp, säger han.

Östersundshem vill höja hyran med två procent i den vanliga hyresförhandlingen. Men vad bruksvärdesförhandlingen kan leda till för hyresnivåer är ännu oklart. Troligtvis inleds dessa förhandlingar först efter årsskiftet när bolagets nya vd Daniel Kindberg tillträtt.

I dag betalar Reinhold Sellström knappt 3 800 kronor i månaden för sin tvåa. En skälig hyra, menar han, med tanke på att underhållet är knappt och lägenheten sliten. Och han får medhåll från sina grannar.

– Huset byggdes 1952 och underhållet har alltid släpat efter. Var har våra hyrespengar tagit vägen? frågar han.

Östersundshems vd Bengt Rådman har inför förhandlingarna lovat att det ”inte kommer att bli några jättehöjningar”.

Läs mer:

Ny arbetsgrupp vill påverka

Oroliga hyresgäster samlas i Östersund

Östersundshem tar hjälp för att höja bruksvärdet


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.