Annons

Östersundshem satsar på supermiljöbilar

Östersund Bostadsbolaget Östersundshem byter ut hela bilparken till miljövänliga hybrider.

Östersundshems gamla företagsbilar ska säljas och bytas ut till så kallade supermiljöbilar. Vilket innebär att företaget sänker sina koldioxidutsläpp med 27 ton per år.

– Vi tänker inte bara på framtidens Östersund när det gäller bostäder och nybyggnation. Vi vill även ta ansvar för miljön där vi och våra hyresgäster verkar och bor. Det här är ett led i den ambitionen, säger Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Östersundshem har idag 20 företagsbilar som främst används av områdesvärdar och tekniker i bostadsområdena. De nya bilarna kommer att vara fem hybridbilar av modell Golf GTE och Mitsubishi Outlander, samt 15 renodlade elbilar av modell Renault Kangoo och Renault Zoe. Alla bilar klassas som supermiljöbilar.

De nya supermiljöbilarna är av högsta klass och kostar totalt mellan fem och sex miljoner på marknaden. Östersundshem kommer dock att leasa bilarna och sälja de gamla, enligt Ylva Anger, energi- och miljöansvarig Östersundshem.

Annons

Östersundshem etablerar även laddningsstationer runt om i staden, både för eget bruk och för att uppmuntra Östersundsborna att byta till miljöbil.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Vi kommer så klart att ha egna laddningsstationer för företagsbilarna, bland annat i Torvalla och på Frösön. Förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda våra hyresgäster att ladda ute i områdena under nattetid, när vi inte behöver stolparna själva. Men vi låter också bygga en laddningsstation för gäster och allmänhet utanför vårt kontor på Rådhusgatan, säger Östersundshems vd Daniel kindberg i ett pressmeddelande.

I meddelandet inbjuds även allmänheten att få testa en av de nya supermiljöbilarna.

Annons

27 oktober mellan klockan 17.00 – 18.00 kommer bilarna tillsammans med personal finnas att tillgå utanför Östersundshems kontor på Rådhusgatan.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Fakta: Supermiljöbil

En supermiljöbil är en bil som uppfyller de senaste avgaskraven i EG 715/2007, vilket innebär att bilarna får släppa ut högst 50 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning. Bilen ska även vara registrerad som ny, bilen får alltså inte ha tagits i bruk varken i Sverige eller något annat land tidigare.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.