HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Östersundshem svarar Konkurrensverket

Jämtland Östersundshem är under lupp för att de köpt 100 attefallshus utan upphandling. Inte heller de markarbeten som Peab gjort för drygt 300 000 kronor har upphandlats, medger man nu.
Foto: Åsa Eriksson
Borlänge kommun planerar att köpa eller hyra ett tiotal attefallshus. Tanken är bland annat att ensamkommande ungdomar som studerar på gymnasiet ska bo där.

P4 Jämtland rapporterar om att Daniel Kindberg, vd på det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, nu svarat på de tio frågor som Konkurrensverket krävt in. Med anledning av att bolaget köpte in 100 attefallshus utan att göra någon offentlig upphandling.

Man vidhåller att man förra hösten fick nya ägardirektiv om att snabbt bygga fler hyresrätter, där inköp av attefallshus var ett sätt att klara uppdraget. Något som bolaget anser ha bekräftats i efterhand av ordförande, i moderbolaget Rådhus AB, Ann-Sofie Andersson (S) och vice ordförande Bosse Svensson (C).

Läs ocksåKåres hem ska rivas för att undvika social dumpning

Huvudskälet som anges till köpet var ”den prekära situation som Östersunds kommun då befann sig i.” Då beslutet om att köpa in husen fattades i februari. Därför gjordes bedömning att man inte kunde vänta på att Migrationsverket bestämde sig för om de vill hyra hus eller inte.

Enligt den första tidsplanen skulle man byggt en kåk per dag och alla skulle ha stått färdiga redan i juni, men man stötte på patrull med att få till bygglov. Därför är än så länge bara 28 hus inflyttningsklara och där har man nu hyresgäster färdiga för alla hus. 15 flyktingar med uppehållstillstånd, 8 som kommunen vill ha till flyktingboende och 5 studenter.

Östersundshems svar visar också att markarbeten som Peab gjort för drygt 300 000 kronor också köptes in utan upphandling.

Läs ocksåCorona hejdar flyktingars flytt – Migrationsverket betalar för tomma lägenheter i Stockholm

Konkurrensverket har fram till februari på sig att ta ställning till svaren.

Läs också Lediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam Hela Malmö undantas från ebo - asylsökande blir utan ersättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.