HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Övikshems vd kliver av

Boden Övikshems vd Anna-Karin Eriksson lämnar idag sitt uppdrag. Hon och styrelsen har skilda åsikter om hur bolaget ska styras. Mitthems fd vd Hans Selling kliver istället in som tf vd.
Foto: Åsa Eriksson
,

Enligt ett pressmeddelande som gick ut på förmiddagen så avslutar Anna-Karin Eriksson sitt uppdrag som vd för Övikshem idag.

”Styrelsen och VD har olika syn på hur bolaget ska utvecklas framgent. För att bolaget ska möta framtidens utmaningar har styrelsen i AB Övikshem och VD Anna-Karin Eriksson gemensamt kommit fram till att Anna-Karin avslutar sitt uppdrag som VD för AB Övikshem fr.o.m. 2015-11-11.”, skriver Övikshem i pressmeddelandet.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Istället kliver Hans Selling in som tillförordnad vd till dess att en ny vd rekryterats.

Hans Selling var vd för Sundsvalls kommunala bostadsbolag Mitthem i 17 år, fram till 2012. Han flyttade då till Örnsköldsvik och intog vd-stolen för Rodret i Örnsköldsvik, som är den koncern där alla kommunens bolag är samlade.

Styrelseordförande för AB Övikshem Mikael Breilin kommenterar styrelsens beslut angående vd-skiftet i bolaget:

Läs ocksåBostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset

– Styrelsen ansvarar för bolaget och när vd och styrelsen inte har samma åsikt om hur bolaget ska utvecklas så måste styrelsen ta beslutet att byta ut vd.

I pressmeddelandet står det också att ”AB Övikshem står inför en spännande framtid med många utmaningar.” Är det de kommande utmaningarna som man inte är ense om och vilka är det?

– Jag kommer inte att vara mer specifik i mitt svar om exakt vad vi inte är ense om. Men vi har många utmaningar som vi ska utföra… vi bygger och ska göra resultat… Men med framtiden menas ju också hur företaget ska ledas.

Läs ocksåTre år efter obligatoriska ventilationskontrollen är problemen inte åtgärdade

Är det fråga om utförsäljningar inom allmännyttan?

– Nej, det är inget sånt. Vi är inte en tillräckligt stor aktör inom bostadsmarknaden i Örnsköldsvik för att det ska vara aktuellt.

Varför valde ni Hans Selling som tillförordnad?

– Han satt i styrelsen och är väl insatt i bolaget. Han har också tidigare erfarenhet som vd för Mitthem i många år. Efter att ha lyssnat in vad ledningsgruppen hade att säga så uppfattar jag det som att Selling har ett stort stöd.

Hur länge kommer han att vara tillförordnad vd?

– Tills vi har hittat en annan.

Är det möjligt att ni väljer Selling som vd?

– Det förefaller inte troligt.

Han sitter även kvar som vd för Rodret…

– Han ska avsluta det så småningom, men ja, uppdragen går omlott tills vidare.

Vd-skiftet kommer mitt i pågående hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Övikshem meddelade i förra veckan att man vill höja hyrorna med 1,9 procent från och med 1 januari 2016.

– Det här kom oväntat och olyckligt. Vi har bokat in flera förhandlingstider med start den 20:e nästa vecka, säger Hyresgästföreningens förhandlare Krister Häggling.

Hur påverkar det här förhandlingarna?

– Det klart att det påverkar när man hela tiden byter ut folk. Det här är den fjärde som sätter sig på vd-stolen inom loppet av bara några år. Anna- Karin och jag hade ett bra samarbete och nu får vi börja om.

Motparten, som nu blir Hans Selling, ser fram emot en förhandling som han hoppas ska nå en lösning utan strandning.

– En höjning med 1,9 procent är ett rimligt och nödvändigt krav för vad bolaget behöver. Yrkandet är medvetet lagt på en låg och rimlig nivå för att vara lätt att driva igenom, säger Hans Selling.

Anna-Karin Eriksson har enligt avtal rätt till ett avgångsvederlag på 12 månader, vilket motsvarar nästan en miljon kronor.

Hem & Hyra har sökt Anna-Karin Eriksson för en kommentar.

Fakta: Anna-Karin Eriksson

* Har jobbat som uthyrningschef på Bostaden AB i Umeå i åtta år.

* Därefter omkring ett år som vd på Bodenbo i Boden.

* Senast alltså vd Övikshem i Örnsköldsvik, i drygt två år.

Läs också Fick faktura på 800 kronor för kvarglömd kartong: "Vi blev irriterade" Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.