Annons

P-avgift höjs för 6 000 telgebor – bolag tjänar 5,7 miljoner

Södertälje Cirka 800 kronor per år. Så mycket höjer Telge Bostäder och Telge Hovsjö hyran för p-platser. Bolagen drar in 5,7 miljoner extra per år när avgiften höjs för 6 606 p-platser och garage.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyresgäster i bland annat Hovsjö får höjd parkeringsavgift

Telge Bostäder och Telge Hovsjö har gjort en översyn av sina avgifter för parkering och garage och beslutat sig för att höja avgiften.

Enligt Lisbeth Näsdal, avdelningschef Kund & Boende på Telge Bostäder, så får alla som tecknar nya avtal efter första april betala den nya och högre avgiften. De som redan idag har en parkerings- eller garageplats får ingen höjning i dagsläget.
– Vi kommer att höja avgiften för alla, men jag vet inte om det kommer att ske i år, säger hon.

Höjningen innebär att 1 440 parkerings- och garageplatser hos Telge Hovsjö får en högre avgift. Som exempel kostar en vanlig parkeringsplats i snitt 162 kronor i månaden och får en höjning till lägst 240. Kallgaragen utan el-uttag kostar i snitt 365 kronor i månaden och får en höjning till som lägst 450 kronor.

Telge Bostäder har 5 166 parkerings- och garageplatser. De 3 480 vanliga p-platserna kostar i dag i snitt 178 kronor i månaden och får en höjning till 240 kronor och uppåt.

Varför höjer ni avgiften?
– Vi har inte höjt avgiften på väldigt länge och ligger lite för lågt jämfört med andra. Sedan kommer avgiften att höjas med index varje år, säger hon.

Vad har ni fått för reaktioner på höjningarna?
– Inga ännu, men vi har inte rullat ut höjningen till de befintliga hyresgästerna ännu utan bara till de som tecknar ett nytt avtal, säger hon.

Höjningen innebär att bolagen kommer att få in 5, 7 miljoner kronor per och om alla platserna hyrs ut. Vad ska pengarna användas till?
– Till löpande underhåll och renoveringar av p-platserna och garageytorna men även till kommande investeringar.

Vilka kommer att få högst respektive lägst höjning?
– Dem som har kallgarage får något högre höjning medans dem som idag hyr en vanlig p-plats får jämförelsevis en lägre höjning.

Madelaine Hällgren, ordförande Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn, understryker att höjningen inte har förhandlats med Hyresgästföreningen eftersom det inte finns någon förhandlingsordning för p-platser och garage.

– De har själva valt att höja. Jag tycker det är viktigt att pengarna går till att göra i ordning p-platser och garage och inte till något annat. Risken är också att människor säger upp platserna om det blir för dyrt, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.