Annons

Pandemin skapar lediga studentrum

Umeå Coronapandemin har stoppat många utbytesstudenter och gästforskare från att komma till Sverige. Det har gjort det enklare för svenska studenter att hitta boende – åtminstone tillfälligt. I Umeå fanns plötsligt 130 vakanta rum inför höstterminen.
Foto: Nils-Anders Vallgårda
Umeå universitet.

Möjligheten för statliga universitet och högskolor att hyra ut bostäder till andra än utbytesstudenter och gästforskare under pandemin har kommit till genom ett regeringsbeslut i juni.

Den nya förordningen gäller från 1 juli i år till 31 augusti nästa år och är till för att undvika kraftigt ökade kostnader på grund av minskade hyresintäkter när antalet inresande utbytesstudenter och gästforskare avtar. Men också för att lärosätena ska slippa säga upp befintliga lägenheter för uthyrning – något som på sikt kan skada det internationella utbytet.
En annan följd är att det uppstår lediga studentlägenheter i högskolekommuner där det annars är bostadsbrist. Detta samtidigt som antalet sökande har ökat i och med pandemin, då många väljer att studera istället för att gå arbetslösa.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ejvår Falck är internationell koordinator vid International housing office vid Umeå universitet. De har ungefär 500 enkelrum som de hyr av Bostaden i Umeå för att utbytesstudenterna ska ha tillgång till boende när de anländer.

– Normalt sett brukar det vara ungefär 500 utbytesstudenter som söker boende via oss varje hösttermin, men i år är det många som inte har fått komma på grund av coronapandemin, berättar hon.
De 130 studentrum som stod tomma bestämde de sig för att annonsera ut i en Facebook-grupp och på sin webbsida för nya studenter.
– Över en natt hade vi fått 80, 90 ansökningar. Det är jättesvårt att få bostad i Umeå, så det är många som blev glada, säger hon.
Alla rum är på gångavstånd från universitetet, men de är av enklare karaktär, oftast i korridor med delat kök. Hyran ligger på mellan 14000 kronor och 21000 kronor för en termin.
De svenska studenterna som får hyra i Umeå har tre månaders uppsägningstid och får bo kvar till 15 januari nästa år.
– Om det kommer nya utbytesstudenter då, så prioriterar vi dem. Men fortsätter pandemin får de svenska studenterna förlängt, säger Ejvår Falck.

Annons
Läs också Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Skandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäder Studenterna i Umeå vann tvisten – fastighetsägarna får inte höja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.