Annons

Skandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäder

Lund Bostäder för 650 studenter – som håller både rent fysiskt och juridisk. Det är målet när Prime Livings utdömda och skandalomsusade modulerna i Lund rivs för att ge plats åt en permanent lösning.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Snart borta. Modulerna på Ole Römers väg i Lund ska vara rivna och bortforslade innan sommaren.

Företaget Prime Livings moduler från Hongkong skulle bli en snabb lösning på den akuta bostadsbristen för studenter i Lund när de byggdes 2012.

Tanken var att bostäderna skulle stå kvar i tio år, men så blev det inte. Den sista utländska studenten flyttade ut redan 2019, sedan miljöförvaltningen dömt ut en tredjedel av lägenheterna på grund av allvarliga brister i boendemiljön. Dessutom blev hela bostadskomplexet ett svartbygge, då det tillfälliga bygglovet inte förnyades.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Nikolas Pieta Theofanus, bostadschef på Lunds universitet
Nikolas Pieta Theofanus är bostadschef på Lunds universitet.

– Med kort framförhållning försvann 200 lägenheter från studentbostadsmarknaden, säger Nikolas Pieta Theofanus, bostadschef på Lunds universitet.

Då var det Prime Living som ägde byggnaderna, som sedan hyrdes ut till universitetet. Lärosätet hyrde i sin tur ut lägenheterna till utländska studenter. Själv tomten ägs av statliga Akademiska hus. Denna lösning har lagt en död hand över tomten, då Prime Living motsatt sig universitetets krav på en rivning.

Annons

Efter att Prime Living gått samman med ett annat bolag och numera är Studentbostäder i Sverige AB har rivningsarbetet dock kunnat sätta igång. Tomten ska vara återställd till månadsskiftet maj-juni.
– Hade allt fortgått som det hade varit tänkt hade det ändå varit en period då marken inte kunnat brukas som studentboende, säger Nikolas Pieta Theofanus.

Läs ocksåNy stämning: Prime living kräver Lunds universitet på 6 miljoner kronor

Akademiska hus kommer att bygga lägenheter för 650 studenter. Exakt hur många lägenheter det kommer att bli är inte beslutat ännu. Lägenheterna ska vara inflyttningsbara innan 2025. Lägenheterna blir mellan 20 och 120 kvadratmeter och byggnaderna mellan tre och nio våningar höga.

Arkitemas skiss över kommande studentbostäder
Så här kan de nya studentbostäderna på Pålsjö äng i Lund komma att se ut. Dock är varken detaljplan eller bygglov färdigt, så utseendet kan komma att ändras.

Susanne Malmgren är studentbostadschef på Akademiska hus, och berättar att hyran för en enrumslägenhet beräknas landa kring 5 000 kronor i månaden.
– Vi försöker vara innovativa men nyproduktioner kostar ganska mycket, säger hon.

Precis som med modulerna kommer det även denna gång vara en aktör som hyr byggnaderna, och sedan hyr ut lägenheterna till enskilda studenter och forskare. Vilken denna aktör blir är ännu inte klart, men universitetet vill delta i upphandlingen.
– Utifrån placeringen och i förhållande till universitetets verksamhet så finns det nästan inga andra planerade studentbostäder som är lika attraktiva, säger Nikolas Pieta Theofanus.

Annons
Läs ocksåWang sist att lämna utdömt svartbygge
Det avspärrade studentboendet på Ole Römers väg
Studentboende är avspärrat och rivningsarbetet har påbörjats. Balkonger har plockats ner från fasaden.

Universitetet prioriterar främst att kunna ge bostäder till utländska studenter som betalar för att studera i Sverige och har en bostadsgaranti.
– Det är exakt samma målgrupp som i boendet som var innan, säger han.

Susanne Malmgren på Akademiska hus räknar med att den detaljplan som krävs ska kunna godkännas av Lunds kommun under sommaren. Utöver det krävs också bygglov, innan tomten kan bebyggas på nytt.

Läs också Studentlägenheter i Lund döms ut Staten kräver skandalomsusad hyresvärd på 3,4 miljoner kronor Kommunen missade att utdömt studentboende var svartbygge Oviss framtid för 200 tomma lägenheter mitt i Lund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.