HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Påslag på hyran var oskäligt

Jönköping En hyresgäst i Jönköping betalade för mycket hyra i andra hand. Hon får tillbaka drygt 5 000 kronor, beslutar hyresnämnden.

När kontraktet skrevs fick hyresgästen veta av förstahandshyresgästen att hyran låg på nästan 6 000 kronor i månaden. Det visade sig inte stämma. Av hyresvärden fick hon besked om att hyran i själva verket var 1 242 kronor lägre. Oskäligt påslag, ansåg hyresgästen och vände sig till hyresnämnden.

Det enda som ingick i hyran var elen, vilket hyresgästen uppskattar till 200 kronor i månaden. I hyresnämnden ville hon få återbetalat 1 042 kronor per månad för de fem månader hon bodde i lägenheten.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Hyresnämnden ger henne rätt och förstahandshyresgästen måste betala tillbaka totalt 5 210 kronor.

Hyresnämnden konstaterar att det är det så kallade bruksvärdet som ska gälla när en lägenhet hyrs ut i andra hand, hyrs lägenheten ut möblerad kan utöver hyran tas ett belopp som ska täcka normalt slitage på möblerna och ofta tillämpas tumregeln tio procent som påslag.

Bruksvärdet på den aktuella lägenheten är den som förstahandshyresgästen betalar, eftersom den hyran är framförhandlad. Påslaget på över 1 000 kronor är inte skäligt, tycker hyresnämnden.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.
Läs också Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.