Annons

Paus för satsning i Slite

Slite Gotlandshem pausar satsningen på nya hyreshus i Slite. Orsaken är att bygget blir för olönsamt, enligt bolagets styrelseordförande.
Foto: Gotlandshem
Förslagsskiss på de nya hyresbostäderna i Slite.

I Slite har allmännyttiga Gotlandshem tänkt att bygga cirka 20 hyreslägenheter med planerad byggstart vid årsskiftet. Men på ett möte i går tog styrelsen beslut om att pausa satsningen.

— Det är av ekonomiska skäl, kalkylen går inte i hop, säger Roger Wärn, (M) styrelseordförande i Gotlandshem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Gotlandshem har sedan tidigare köpt in tomtmark i Slite för projektet. Nu i oktober skulle ansökan om bygglov lämnas in och byggbolag bjudas in att lämna anbud, men så blir inte fallet. Enligt styrelsen skulle den tänkta investeringen stå i strid med aktiebolagslagen och lagen om allmännyttiga bostadsbolag. Samtidigt står det inskrivet i ägardirektiven att bolaget ska bygga nya hyreslägenheter på landsbygden.

— Vi ser inte att vi får tillbaka våra pengar och vi får inte fatta beslut som skadar bolaget ekonomiskt, säger Roger Wärn.

Annons

Men beslutet innebär inte ett definitivt stopp för nya hyreslägenheter i Slite. Den närmaste månaden ska Gotlandshem undersöka om det går att förbättra lönsamheten i projektet. Det kan exempelvis handla om att få ned byggkostnaden, ändra husstorlekar eller hitta medfinansiering till satsningen.

Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

På nästa styrelsemöte i december ska bolaget fatta ett slutligt beslut om bygget. Men hur mycket som saknas för att kalkylen ska gå ihop vill bolaget inte berätta.

— Vi kommer att vända på alla stenar, säger Roger Wärn.

Annons

 

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent
Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.