Annons

Pensionär nekas byte trots skyhög hyra

Nyheter Pensionären skulle få över 7 000 kronor mindre i hyra. Som bonus skulle två grannar som blivit kära kunna flytta ihop. Men såväl hyresnämnden som hovrätten sa nej till byteskedjan. ”Chockerande”, menar hyresgästens jurist.
Foto: Rikard Ljungqvist
Nekad att byta. Trots över 7 000 kronor lägre i hyra nekades en pensionär i Stockholm att byta sin lägenhet. ärendet har prövats av både hyresnämnden och hovrätten.

På Stockholms tuffa bostadsmarknad är ett förstahandskontrakt värdefullt – även om hyran äter upp en stor del av inkomsten. Efter att ha gått i pension ville en hyresgäst få ner sina boendekostnader från drygt 12 700 kronor till 5 706 kronor i månaden genom att byta sin lägenhet. I stället för att bo i en trea vid Lilla Bantorget, ett ytterst centralt läge några stenkast från centralstationen, ville pensionären bosätta sig i närförorten Johanneshov, vid Globen.

Upplägget med ett flerpartsbyte kan tyckas vara en smula avancerat, men alla parter har haft något att vinna på uppgörelsen:
• Pensionären skulle få över 7 000 kronor lägre i hyra.
• Två grannar som funnit kärleken skulle kunna flytta ihop i en lägenhet i Hammarby sjöstad.
• Innehavaren av den lägenheten skulle i sin tur flytta till pensionärens centralt belägna trea.
• Den sista och kanske största vinnaren på bytesupplägget skulle ha blivit pensionärens dotter, som sedan två år tillbaka är folkbokförd i samma lägenhet som sin pappa. Hon skulle få den ena av det förälskade grannparets lägenheter, och därmed fortsättningsvis bo nära sin pappa, men i en egen lägenhet med förstahandskontrakt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Pensionärens hyresvärd, kommunala Familjebostäder, sa nej till upplägget. Eftersom mannen fick lägenheten för mindre än två år sedan borde han ha vetat om att han inom en snar framtid skulle komma att få ändrade levnadsvillkor, enligt Familjebostäder.

Att dottern med ovan nämnda bytesupplägg skulle få ett förstahandskontrakt tycks ha varit en nagel i ögat för den kommunala hyresvärden. Det är osannolikt att en kvinna i 30-årsåldern bor hos sin pappa, enligt Familjebostäder.

En oenig hyresnämnd gick på värdens linje och avslog bytesansökan. Förvisso anser nämnden det klarlagt att hyresgästen gått i pension och det är sannolikt att det inneburit en minskad inkomst. Att dottern bott hos sin pappa anses också bevisat – men enligt hyresnämnden är två år för kort tid för att anses ha rätt att gå före andra i bostadskön och få ett åtråvärt förstahandskontrakt.

Annons
Läs ocksåSvårt att byta dyr lägenhet hos Armada

Nämnden var inte enig. Hyresrådet ansåg att bytet skulle bifallas men fick vika sig för de två andra ledamöterna, som representerar fastighetsägarna och hyresgästkollektivet.

Sedan juli i fjol finns det möjlighet att överklaga ärenden av den här sorten. Hovrätten kom dock i förra veckan fram till samma slutsats: Att bytesansökan ska avslås. Men på helt andra grunder: Pensionären har inte kunnat visa att hans inkomst verkligen har sänkts, eftersom han inte kommit in med någon inkomstuppgift.

– I hyresnämnden var det ingen stor sak. Via bytet skulle han få 7 000 kronor lägre hyra, tidigare praxis har varit omkring 3000-4000 kronor lägre hyra varit tillräckligt motiv. Det här är ett beklagligt beslut som kan få konsekvenser för andra hyresgäster som vill byta, säger Amir Kolbadi, jurist på Hyresgästföreningen, som företrätt hyresgästen.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Han menar att det faktum att dottern skulle ha fått ett förstahandskontrakt varit svårsmält för hyresnämnden. Amir Kolbadi anser dock att pensionären har goda möjligheter att få igenom en ny bytesansökan.

Annons

– Om far och dotter bott ihop i tre år skulle bytet sannolikt ha gått igenom i hyresnämnden. Det är jättekonstigt att de övriga två ledamöterna, varav en representerar hyresgästerna, gick emot hyresrådet. Jag och mina kollegor är chockade över beslutet, säger Amir Kolbadi.

Fotnot: Nyligen beslutade hyresnämnden i Stockholm att även säga nej till en annan bytesansökan där en hyresgäst velat byta lägenhet för att få lägre hyra.

Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.