HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pensionärer upp till kamp för nya bostäder

Östersund Pensionärerna ville omvandla gamla Landstingsborgen till ett trygghetsboende. Kommunen säger nej och i stället flyttar 70 tjänstemän in i lokalerna, skriver Länstidningen.

Förslaget om att bygga om den centralt belägna Landstingsborgen eller Frösöborgen som fastigheten också kallas, till ett trygghetsboende, kom redan 2010 från sex medborgare. Ett år senare avslog politikerna förslaget.

Pensionärsorganisationerna PRO och SPF slog sina påsar ihop i ett gemensamt förslag i våras och förslaget är detsamma, men med mer kraftfulla uttryck:

Läs ocksåDagny betalar för spa-avdelning hon inte kan använda

”Ända sedan 1898 års plan var kvarteret Kommunalmannen och Runda torget avsatta för allmänna ändamål. Nu kräver vi Frösöbor att stadsplanen återställs till förmån för befolkningen på Frösön samt att ett trygghetsboende prioriteras och byggs i kvarteret Kommunalmannen – Runda torget”.

Återigen anser kommunens tjänstemän att satsningen vare sig är finansiellt- eller detaljplanemässigt försvarbar:

”Vård- och omsorgsnämnden är i grunden positiv till att det byggs trygghetsboenden i kommunen i den meningen att det bör byggas av andra aktörer än nämnden. Övriga skäl för att avslå medborgarförslaget är samma som när ett liknande förslag behandlades i Kommunfullmäktige i mars 2011. Förslaget strider mot gällande detaljplan och hyresnivåerna skulle överstiga den nivå som Östersundshem har för nyproducerade lägenheter”.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Dessutom har kommunen alldeles nyligen bestämt att ett sjuttiotal av de evakuerade tjänstemännen i Rådhuset ska flytta in i Landstingsborgen – och där kan de bli kvar i åtminstone tre år.

– Vi kan vänta, men det är väldigt märkligt att kommunen kan vara så snabb att ändra detaljplanen när det gäller andra områden när det helt plötsligt är omöjligt i det här fallet, säger Frösöbon och en av pådrivarna bakom trygghetsboendet, Eivor Nordman till Länstidningen i Östersund.

– Frösöborgen ligger centralt, flygbussen kommer förbi så att anhöriga lätt kan komma dit, det finns affär i närheten. Det är en av de ljusaste platserna på Hornsberg. I det nya äldreboendet vi har, ser de äldre varken en soluppgång eller en solnedgång och det är jättetråkigt.

Läs ocksåKarl, 84, tog matchen mot kommunen - nu får alla grannar på trygghetsboendet sänkt hyraKarl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.

Vård- och omsorgsnämnden kommer att diskutera medborgarförslaget imorgon, tisdagen den 8 september.

Läs också Karl, 84, tog striden mot kommunen - hyran sänks med 9 000 om året Ingen trygghet och skyhög hyra – Sonja, 77, känner sig lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.