HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pensionsjätte överger Seved

Malmö Genom sitt bolag Willhem AB köpte Första AP-fonden 2 000 lägenheter i Malmö för fyra år sedan. Trots utlovad långsiktighet vill man nu sälja åtta hus på Seved.

När Willhem AB för fyra år sedan köpte totalt 11 000 lägenheter över landet av skandalomsusade Acta hade de mångas ögon på sig. I Malmö hade Acta gjort sig ökända för dålig förvaltning på bland annat socialt utsatta Seved och omskrivna Herrgården. Husen på Herrgården ingick inte i köpet vid det tillfället men det gjorde bland annat åtta nedgångna fastigheter med 135 lägenheter på Seved.

Hyresgästföreningen var redan då starkt kritisk till affären och dåvarande regionchefen i Malmö, Christina Wessling, varnade för en osäker framtid med en pensionsförvaltare till fastighetsägare som dessutom saknade erfareneter av fastighetsförvaltning. Bolaget var helt nybildat.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

– Det känns inte bra att de ska ge sig in som noviser med ett nybildat bolag som saknar erfarenhet av tung förvaltning. Deras uppgift är att förädla pengar, pensionspengar. Det tillsammans med det faktum att deras erfarenhet av förvaltning är obefintlig säger allt, sa Christina Wessling till Hem & Hyra då.

Nu visar det sig att Hyresgästföreningen fick rätt. Willhem drar sig ur Seved och de åtta fastigheterna är till salu. Även om Hyresgästföreningen var kritisk från början är föreningen nu besviken.

– Jag är jättebesviken på Willhem. När de köpte hade de ett guldläge. De tog över efter en dålig förvaltare och hyresgästerna hade bara positiva förväntningar. De förväntningarna har helt kommit på skam, säger Sten Lundström, chef för det lokala utvecklingsarbetet på Hyresgästföreningen i Malmö.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Sten Lundström är inte bara upprörd över försäljningen i sig utan är också kritisk till hur Willhem skött fastigheterna de senaste åren.

– De hade höga ambitioner och de har presenterat fina utvecklingsplaner med intresset har minskat allt eftersom, säger Sten Lundström.

Anne Seidel har bott på Seved i 22 år, med Willhem som hyresvärd de senaste åren. Hennes barn har vuxit upp i området och hon trivs med att bo där. Problemet är den dåliga förvaltningen och ägarbytena.

Läs ocksåOckupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

– Jag blev helt förstummad när jag hörde att de skulle sälja. Det som ekade i mitt huvud var löftet om långsiktig förvaltning. Det känns så fruktansvärt otryggt nu. Alla jag pratar med i huset är ledsna och vi undrar förstås vem som ska köpa oss, säger Anne Seidel.

Hon berättar om ett från början ambitiöst Willhem som under det första året satsade tid och pengar på att rusta upp hennes fastighet. Sedan har det bara gått utför, enligt Anne Seidel. Hissarna har varit sönder sedan augusti och tvättmaskinerna fungerar inte som de ska.

– De gör ingenting. De städar inte ens. Vi har bara en smal spiraltrappa att använda när inte hissarna fungerar. Willhem hör oss inte, ser oss inte och bryr sig inte. Så känns det, säger Anne Seidel.

Mikael Granath, vd för Willhem AB, bekräftar att företaget vill sälja fastigheterna på Seved men tillbakavisar kritiken om att det skulle handla om att företaget agerar kortsiktigt.

– Det är viktigt att se det i ett större sammanhang. Vi vill finnas kvar i Malmö och på sikt kan det även hända att vi kommer att förvärva nya fastigheter i staden, säger han.

Men varför ska ni då sälja husen på Seved?

– Vi ska pröva och se om vi kan få de sålda. När man äger fastigheter händer det att man säljer och köper ibland. Det kunde lika gärna blivit andra hus men vi har bedömt att det kan finnas läge nu att sälja de här husen tillsammans med andra fastigheter på andra orter, säger Mikael Granath. 

Både Hyresgästföreningen och en hyresgäst anser att er förvaltning blivit sämre.

– Det är tråkigt om man upplever att förvaltningen blivit sämre. Möjligen beror på det på förändringar i organisationen men vår ambition är absolut inte att något ska bli sämre. Vi har inte ändrat vårt sätt att sköta husen för att vi ska sälja, säger Mikael Granath.

Läs också Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.