Annons

Platen i Motala höjer hyrorna med 2,9 procent

Motala Bostadsstiftelsen Platen höjer hyrorna med 2,9 procent nästa år. Det blir en satsning på underhåll och bolaget minimerar sin vinst.

​Platen hade begärt 3,5 procent men uppgörelsen med Hyresgästföreningen landade på 2,9. Det är 22,90 kronor mer per kvadratmeter och år.

– För dem med kallhyra blir höjningen betydligt lägre, 14,60 kronor per kvadratmeter, säger Håkan Dahlgren på Hyresgästföreningen.

Den stora skillnaden beror på att värmekostnaderna för både fjärrvärme och elvärme ökar rejält.

Hyreshöjningen träder i kraft vid årsskiftet. Nivån ligger i det högre spannet i jämförelse med andra överenskommelser men Håkan Dahlgren ser att det finns fog att ändå se positivt på den.

Annons

– Ett av skälen är att man inte höjde i fjol. Vi kände också att vi kunde sträcka oss till den här nivån eftersom man ska satsa på underhåll och samtidigt minimerar stiftelsens vinst, säger Dahlgren.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det känns ändå bra, fortsätter han.

Underhållet ska utökas på lång sikt och därför kan det dröja innan det märks skillnader för det stora flertalet hyresgäster.

Annons

– Men det här sätter i gång redan nästa år, säger Dahlgren.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Här kommenterar Platens vd Peter Sjerling överenskommelsen:

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.