Annons

Polisens miss vid mordfall i lägenhet – får betala hyresvärden 76 800 i skadestånd

Stockholm En lägenhet i Södertälje spärrades av under en förundersökning om ett misstänkt mord. Men polisen glömde meddela hyresvärden att avspärrningen togs bort. Först åtta månader senare upptäckte värden det. Nu åker polismyndigheten på att betala 76 800 kronor till Victoriahem för hyresförlusten under avspärrningen.
Polisavspärrningsband
Foto: Anders Paulsson
Polisen meddelade aldrig Victoriahem om att avspärrningen efter förundersökningen om det misstänkta mordet togs bort från lägenheten. Victoriahem fick reda på det efter egna efterforskningar först i mitten av maj 2023 – åtta månader senare.

Det var i april 2021 som en lägenhet spärrades av i en av Victoriahems fastigheter i Södertälje på grund av en förundersökning om ett misstänkt mord.

En misstänkt person åtalades för brottet, men frikändes av tingsrätten i februari 2022. Tingsrätten bestämde att avspärrningen i lägenheten skulle vara kvar. I mitten av september samma år fastställde hovrätten den friande domen och beslutade att avspärrningen omedelbart skulle hävas.

Men polisen meddelade aldrig Victoriahem om att avspärrningen togs bort. Victoriahem fick reda på det efter egna efterforskningar först i mitten av maj 2023 – åtta månader senare.

Begärde drygt 300 000

Victoriahem begärde då ett skadestånd av staten med 134 400 kronor för uteblivna hyresintäkter på grund av avspärrningen och att arbetet med sanering av lägenheten fördröjdes. Bostadsbolagen begärde även ersättning med 178 200 kronor för renovering, sanering och städning av lägenheten.

Nu har justitiekanslern beslutat att Polismyndigheten ska betala 76 800 kronor i ersättning för hyresborfall till bostadsbolaget. Justitiekanslern bedömer att det inte har varit fel att spärra av lägenheten under förundersökningstiden. Därför får hyresvärden inte någon ersättning för tiden som lägenheten var avspärrad innan hovrättsbeslutet kom om att häva avspärrningen.

Olika bud om månadshyrorna

Däremot konstaterar justitiekanslern att bostadsbolaget gått miste om hyresintäkter på grund av polisens miss att meddela när de tog bort avspärrningen i september 2022.

Polismyndigheten menar att värden gått miste om endast sju månaders hyra, eftersom lägenheten behövde saneras efter brottet innan den kunde hyras ut igen.

Men justitiekanslern hävdar att bostadsbolaget hade kunnat sanera lägenheten tidigare om de fått reda på att avspärrningen hävts i tid, och beslutade därför om en ersättning som motsvarar åtta månaders hyra.

Fel uppgifter om döda hundar

I bostadsbolagets skadeståndsansökan till polisen finns uppgifter om att den avlidnes hundar varit kvar i lägenheten och avlidit i sovrummet, vilket media skrev om. Men den uppgiften visade sig vara fel och togs tillbaka. Ingen hund fanns kvar i lägenheten, och ingen död hund hade hittats i den. Däremot blev en levande hund omhändertagen, enligt uppgifter från polisen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.