Annons

Prislapparna satta för hyresrätterna som ska säljas

Stockholm Nu är priserna satta för 385 hyresrätter som är aktuella för ombildning i Rågsved, Bagarmossen, Hässelby, Grimsta och Västertorp. Lägenheterna säljs alldeles för billigt tycker den politiska oppositionen. "De rear ut stockholmarnas egendom", säger Karin Wanngård (S).
Foto: Charlie Olofsson
Prislappen för Glanskisen, Västertorp (Stockholmshem): 246 miljoner, vilket blir 39 700 kr/kvm.

Det grönblåa styret har sagt att hyresrätterna som ombildas ska säljas till marknadspris men så ser det inte ut att bli enligt Socialdemokraterna. De har jämfört kvadratmeterpriset för de aktuella husen med snittet vid andra lägenhetsförsäljningar i samma områden.

− Tyvärr blev det precis som vi hade förväntat oss. Priserna ligger under marknadsvärdet. Det är som Jurassic Park. Vi förstod på förhand hur det skulle sluta, säger oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S).

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) håller inte med om att priserna ligger under marknadsvärdet.

− Vi har haft en gedigen upphandling och anlitat ett företag som har gjort en marknadsvärdering.  Eftersom det rör sig om en exklusiv försäljning utan budgivning går det inte att jämföra med  slutpriserna efter budgivning på Hemnet, säger han.

Socialdemokraterna är också kritiska till att försäljningen genomförs just nu, mitt under coronapandemin.

− Som det är nu tycker jag att hyresbolagen ska koncentrera sig på hyresgäster som har det svårt i krisen. De ska se till att ingen blir vräkt. Vi ska inte ha tjänstemän som fokuserar på fel saker, säger Karin Wanngård.

Hon tycker också att tajmingen är dålig i och med de rådande restriktionerna. När nu erbjudandet om att köpa har skickats ut måste bostadsrättsföreningarna genomföra köpstämmor vilket kan bli svårt ur smittskyddssynpunkt, menar hon.

Dennis Wedin tycker inte att coronapandemin motiverar ett stopp för ombildningarna.

− Föreningarna har ett halvår på sig att fundera så läget kan förändras. Annars finns också möjlighet att hålla stämma digitalt, säger han.

Med tanke på coronakrisen är det ur ett ekonomiskt perspektiv bra för staden att sälja nu, menar han.

− Givet läget är det ingen nackdel att vi får intäkter till staden och våra bostadsbolag. Det kommer att bli stramare tider framöver, säger han.

Hyresgästföreningen har varit emot ombildningarna sedan de presenterades efter valet 2018. Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i region Stockholm, tycker att det är särskilt beklagligt att det är hyresrätter med låg hyra som nu är på väg att säljas.

− Det är synd att man avvecklar istället för att utveckla. Nybyggda bostäder har mycket högre hyror så de här lägenheterna behövs i allmännyttan, säger han.

Han lyfter särskilt situationen för de hyresgäster som bor i de berörda husen men inte har ekonomin som krävs för att köpa sin lägenhet.

− De riskerar att bli hyresgäster hos sina grannar och vi vet att det kan innebära en utsatthet. Många som bor så känner sig inte alls önskvärda. De upplever att grannarna bara vill att de ska försvinna, så att föreningen kan sälja lägenheten, säger han.

Totalt är det 385 av 2005 lägenheter som nu har fått ett pris. För resterande lägenheter ska priset sättas före sommaren.

Fakta: FAKTA: Så mycket kostar det

Glanskisen, Västertorp: 246 miljoner, 39 700 kr/kvm (Stockholmshem)

Näringsministern, Bagarmossen: 175 miljoner, 42 600 kr/kvm (Svenska bostäder)

Säteritaket, Hässelby gård: 192 miljoner, 30 400 kr/kvm (Svenska bostäder)

Tungstenen, Grimsta: 157 miljoner, 34 800 kr/kvm (Svenska bostäder)

Bäverpälsen, Rågsved: 72 miljoner, 28 150 kr/kvm (Svenska bostäder)


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.