HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ramunderstaden skjuter upp renovering efter hyreshöjning

Söderköping Ramunderstaden måste skjuta upp renoveringarna på Husby backe. Det står klart sedan hyreshöjningen inte blir så stor som bolaget räknat med.

Ramunderstaden i Söderköping ville höja hyrorna med 3,6 procent. Vid förhandlingarna som pågått de senaste veckorna kom bolaget och Hyresgästföreningen överens om att höjningen ska vara betydligt lägre, 2,15 procent. Det kommer, enligt Ramunderstadens vd Torbjörn Olsson framför allt att få konsekvenser för de drygt 200 hyresgästerna på Husby backe.

– Vi skulle behöva renovera stammar, värmesystem, kök och badrum där. Det får vi skjuta på framtiden nu, vi får avvakta något år till åtminstone, säger han.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

För det är framför allt underhållet som Ramunderstaden anser sig tvunget att hålla igen på när hyreshöjningen 1 januari blir mindre än beräknat. Tillskottet ska i första hand gå till att täcka ökade driftskostnader. Kommunen höjer exempelvis vattentaxan med sju procent nästa år. Dessutom ska Ramunderstaden betala mer i kommunal borgensavgift. Det beror framför allt på att bolaget har större lån nu än tidigare, eftersom man byggt en del nya lägenheter de senaste åren.

Annons

– Nästan halva höjningen beror på kommunala beslut. Hade inte de posterna, som bolaget inte kan råda över, funnits hade vi kanske hamnat lägre, säger Hyresgästföreningens förhandlare Kristina Jonsson.

Enligt båda parter var årets förhandlingar kärvare än vanligt och det tog längre tid att enas.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

– Det beror på att vi hade svårt att komma överens om underhållet. Sedan har vi inte yrkat på en så här hög höjning tidigare, i alla fall inte under åren som jag har varit vd, säger Torbjörn Olsson.

Annons

2,15 procent är den genomsnittliga höjningen. Den faktiska procentsatsen varierar mellan olika lägenheter. I pengar motsvarar höjningen 19,31 kronor per kvadratmeter och år.

Fakta: Hyreshöjningar 2013

Flera hyresvärdar höjer hyrorna nästa år. Här är de höjningar i länet som är klara hittills:Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 2,29 % (yrkade 3,25 %)Ramunderstaden, Söderköping: 2,15 % (yrkade 3,6 %)Stiftelsen Kindahus: 2,3 % (yrkade 2,88 %)Vadstena Fastighets AB: 2,14 % i genomsnitt, 2,4 % för varmhyra och 1,2 % för kallhyra (yrkade 2,8 respektive 2,2 %)Ödeshögsbostäder: 2,3 % (yrkade 3 %)

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det innebär följande hyreshöjningar 2013:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också Nybygget som blev ett fuskbygge Byggstart för nya hyreshus i Söderköping En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.