Annons

Regeringen: Lyssna på de boende

Nyheter Boverket ska utreda hur boendeinflytandet kan stärkas vid ombyggnationer. Ett krav som Hyresgästföreningen länge har drivit.

Hur kan fastighetsägare och kommuner bli bättre på att lyssna på de boende? Det ska Boverket utreda, enligt ett regeringsuppdrag som offentliggjordes i dag.

En del av uppdraget handlar om inflytande vid ombyggnationer. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) skriver att en god dialog med de boende är vital och kan vara betydelsefull för att ge ett bredare beslutsunderlag och hitta de bästa lösningarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Boverket ska därför sammanställa erfarenheter och ta fram en vägledning för hur fastighetsägarna kan arbeta med boendeinflytande.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman gläds åt beskedet.

Annons

– Det här har vi tjatat om i många år! Ombyggnationer har en gigantisk påverkan på människors liv. Både hur själva bostaden blir och hur man får det ekonomiskt. Därför är det utmärkt om man ökar inflytandet för hyresgästerna. Dessutom gynnas även fastighetsägarna av det. De som verkligen lyssnar på sina hyresgäster kan hitta både smartare och billigare lösningar än man skulle ha gjort annars.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Barbro Engman skulle visserligen vilja se mer långtgående åtgärder än att det ska göras en sammanställning och vägledning, men:

– Det är väl ett första steg som rimligen bör följas av fler steg om det till exempel krävs förändringar i lagen.

Boverket ska också utreda hur kommuner kan arbeta med medborgardialoger när man planerar nya bostäder och bostadsområden. Om kommunerna blir bättre på att lyssna på de blivande grannarna hoppas man att protesterna ska minska, planprocessen bli snabbare och att alla ska blir nöjda med utfallet.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Uppdraget ska vara klart i maj 2014.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.