HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regeringsförslaget slår hårt mot privathyresgäster

Karlstad ​​ De bor centralt och hyr privat. Sofhie Wenström i Karlstad och Siham Blomkvist i Örebro är två av många hyresgäster som antagligen kommer att få högre hyra om regeringens förslag om allmännyttan går igenom.
I april kom regeringens utredning om allmännyttans framtid.
Utredningen gäller egentligen de kommunala bolagen. Men Hyresgästföreningen befarar att det är hyresgäster som Sofhie Wenström och Siham Blomkvist som hyr av en privat fastighetsägare centralt, som kommer att påverkas mest.
Siham Blomkvist bor tillsammans med sina tre barn i en trea på 89 kvadrat, fem minuters gångväg från centrala Örebro.
Hon flyttade till lägenheten hos privatvärden Ekströms för över tio år sedan. Det var den då låga hyran och läget hon föll för.
Enligt Hyresgästföreningens beräkningar skulle Sihams hyra stiga från 5 800 till 6 658 kronor om utredningen går igenom.
– Antingen skulle vi få flytta, men det vill varken jag eller barnen. Eller så skulle vi få dra in på något. Vi kanske inte behöver digital-tv eller bilen, funderar hon.
Även Sofhie Wenström bor centralt, vid teatern mitt i Karlstad. Hemmet är 120 kvadrat, har kakelugnar och tre meter till tak, och har utsikt över Malmtorget. På andra sidan huset flyter Klarälven.
Hyran är på 7 900 kronor per månad, men kan komma att stiga om utredningen blir verklighet.
I attraktiva områden där folk köar för att få lägenhet ska hyran dessutom kunna höjas med fem procent om året. Så länge det finns människor som är villiga att betala har ägarna rätt att ta ut.
– Det är klart att det finns de som är beredda att betala mer för den här lägenheten, säger Sofhie Wenström.
Först då det inte finns någon kö är hyran anpassad till vad hyresgästerna är beredda att betala, resonerar utredaren.
– Är inte det rätt otroligt!? Att vi ska betala högre hyra för att andra står på kö, säger Siham Blomkvist och slår ut med armarna.
Siham Blomkvist tror dessutom att städer kommer bli mer segregerade om förslaget går igenom. Själv har hon rötterna i Libanon och redan nu är det få av hennes landsmän som bor lika centralt som hon själv.
– Det lär ju inte bli bättre av det här förslaget, säger hon.

Läs också Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Nybygget kostar halva lönen – på håret att Antonias familj har råd Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.