HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rekordmånga hyresgäster i Jönköping vill engagera sig i förhandlingar

Jönköping I fjol fanns det tre förhandlingsdelegationer i Vätterbygden. I år finns det 15. Pär-Erik Ek är en av dem som sett till att samla en bred trupp inför årets hyresförhandlingar.
Foto: Annika Wallsson
Hyresgästerna Ciczie Weidby och Per Hedenström sitter i var sin förhandlingsdelegation i Jönköping och är nya på sina poster. Här pratar de förhandling med sin förhandlingsledare Pär-Erik Ek.

Hyresförhandlingarna om nästa års hyra börjar dra i gång och hos Hyresgästföreningen Vätterbyggden har antalet förhandlingsdelegationer ökat rejält, så pass att det liknar rekord.

– Jag tror det. Så här många har det i alla fall inte varit på många år, säger förhandlare Pär-Erik Ek.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

Totalt består delegationerna av 46 personer, varav 29 är helt nya för i år. Det finns flera förklaringar till detta men Pär-Erik Ek lyfter en bidragande orsak.

– Vi har i alla utskick till medlemmarna, och även när jag träffat medlemmar i något sammanhang, alltid frågat om de vill engagera sig. De flesta säger faktiskt ja. Vi hade som målsättning att få till fem nya delegationer och det har vi slagit med råge. Det har gått mycket bättre än förväntat, säger han.

Ciczie Weidby och Per Hedenström är två av dem som tackat ja till att hjälpa till i förhandlingsarbetet.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

– Egentligen var det en slump. Jag gick fram till Hyresgästföreningens bord på Jönköpings marknad för jag hade frågor om renovering av min balkong och då blev jag tillfrågad om jag ville bli engagerad. Jag tänkte att det här kan nog vara kul som nybliven pensionär. Allt är nytt för mig så det här känns spännande, säger Per Hedenström som flyttat till lägenhet efter att ha bott nästan hela sitt liv i villa och därtill nyligen blivit medlem i Hyresgästföreningen.

Ciczie Weidby säger:

– Jag har varit medlem länge och är engagerad både fackligt och politiskt och kände att det kanske är dags att kliva in här Jag hoppas att vi kan ha en dialog om hyressättningen, att det verkligen blir en förhandling. Det ska bli spännande.

Läs ocksåDe laddade med guidad busstur i Uppsala inför förhandlingarna

Pär-Erik Ek betonar vikten av förhandlingsdelegationer.

– Jag har kompetensen att förhandla men jag förhandlar 14 000 lägenheter och det finns inte en chans att veta hur det är att bo över allt. Det gör hyresgästerna, där är de experter.

I dagarna träffas alla delegater för en förhandlingsupptakt.

– Vi har fått ihop ett härligt gäng med folk som brinner för sin uppgift. Det här ska bli en spännande höst, säger Ek.

Fakta: Förhandlingsdelegation

En förhandlingsdelegation består av en förhandlingsledare, som är anställd förhandlare hos Hyresgästföreningen, samt medlemmar i Hyresgästföreningen som bor hos den hyresvärd förhandlingen gäller.
Förhandlingsdelegationen jobbar inte bara med hyresförhandlingar utan med alla förhandlingar som rör boendet, exempelvis vid renoveringar.

Läs också Hyran i Övertorneå höjs med 1,20 procent Hundratals skånska hyresgäster förhandlar hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.