Annons

Hyran i Övertorneå höjs med 1,20 procent

Övertorneå Årets hyreshöjning för Stiftelsen Matarengihem i Övertorneå blev klar i veckan. Den landar på 1,20 procent och träder i kraft 1 april.
Foto: Privat
Malin Kondor var Hyresgästföreningens förtroendevalda representant i förhandlingen med Matarengihem.

 

De hade yrkat på 3,60 procent, så det var en jättebra insats av vår förhandlingsdelegation, säger Magnus Westerlund, förhandlare för Hyresgästföreningen.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Förhandlingsdelegationen består av medlemmar i Hyresgästföreningen som bor i Stiftelsen Matarengihems bestånd och har fått de andra medlemmarnas förtroende att förhandla.

– De har kunskaper och koll på läget på orten, så de är väldigt värdefulla för mig som är förhandlingsledare, säger Magnus Westerlund.

Han upplevde det som en bra förhandling och att bägge parter hade en lösningsinriktad inställning.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

– Ett jättebra exempel på att man kan kombinera en rimlig hyreshöjning med att även ta ett gemensamt ansvar för bolagets framtida utveckling.

Annons

Malin Kondor i förhandlingsdelegationen var mycket nöjd efteråt.

– Jag måste ju säga att det gick väldigt bra med tanke på vad de hade för startbud. Det kapades med en tredjedel och 1,2 procent känns väldigt bra att landa på med tanke på att snittet riket ligger runt 2 procent, säger hon.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

Hon tycker det är en rolig uppgift att sitta i delegationen.

– När det går så bra som det gjorde känns det jättemotiverande och peppande, säger hon.

Per-Erik Muskos från Matarengihem är också hyfsat nöjd.

– Resultatet är väl helt ok, säger han.

Annons

En sak är han dock missnöjd med och det är att de inte får ta hänsyn till att de står med tomma lägenheter som de inte får in någon hyra för.

– Vi har ganska många tomma lägenheter till flöjd av minskande befolkning och den kostnaden får vi inte ta med i förhandlingen. Då tycker jag att det blir lite konstigt allting.

Magnus Westerlund håller dock inte med om det.

– Vi anser att de har fått bra kompensation i förhandlingen för den biten, trots att vi anser att det är bolagets och inte hyresgästernas ansvar att betala för tomma lägenheter.

Läs också Flera nya hyror klara i Västerbotten De laddade med guidad busstur i Uppsala inför förhandlingarna Hyrorna för allmännyttan i Malmfältskommunerna klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.