HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Revisor riktar kritik mot Östersundshem

Östersund Den uppmärksammade markaffären mellan Peab och Östersundshem har kritiserats hårt i media och från politiskt håll. I en rapport kritiserar nu även revisor Kick Leijnse affären.

Kick Leijnse (V), politiskt tillsatt revisor i Östersund kritiserar styrelsen i både Östersund Rådhus och Östersundshem, för brister i affären kring stadsdel Norr, skriver Länstidningen.

– Genom styrelsens passivitet och avsaknad av adekvat information har situationen eskalerat till en nivå som har skadat bolagets anseende, skriver Leijnse i sin revisorsrapport.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Det är själva förfarandet när kommunstyrelsen informerades om den uppmärksammade markaffären där Östersundshem köpte mark av Peab som politiskt tillsatte revisorn Kick Leijnse (V) nu skjuter in sig på.

”(Det) fanns inte den tid och de möjligheter till förberedelser som kommunstyrelsens ledamöter hade behövt för att på ett demokratiskt tillfredsställande sätt ta ställning till förslaget”, skriver Leijnse i sin revisorsrapport.

Den efterföljande diskussionen i media och bland allmänheten har Östersundshems styrelse också misslyckats med att hantera enligt Leijnse.

Läs ocksåKindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Men när det gäller själva köpet och huruvida Östersundshem betalat för mycket så ser inte Leijnse någon anledning till kritik av Östersundshem.

”Vid affärer av detta slag avgörs priset av dels den summa köparen är beredd att betala, dels av summan som säljaren är beredd att sälja för”, konstaterar Leijnse och fortsätter:

”Östersundshems vd och bolagsstyrelsen bedömde då att för att kunna följa ägardirektiven angående volymen av byggda bostäder och avkastningen skulle priset för området kunnat vara högre än det slutliga avtalet. Vad Peab skulle vara beredda att sälja området för lär vi aldrig få uppgift om.”

Läs ocksåLäsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt

Nu vill Kick Leijnse att kommunstyrelsen redovisar för hur man tänker sig undgå liknande situationer i framtiden.

Läs Hem & Hyras tidigare artiklar om Östersundshems omdiskuterade markaffär:

Östersundshem lägger korten på bordet

Kindberg kräver offentlig ursäkt av media

”Kommer att få jobba för att återfå förtroendet”

Ingen oberoende värdering av Peabaffären

Östersundshem gör en pudel

Läs också Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam SD: "Östersundshem prioriterar nyanlända"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.