Annons

Rikshem nu i Helsingborg– och planerar köpa mer

Nyheter I mars köpte Rikshem 700 lägenheter i Helsingborg. Planen är att köpa ännu fler. I går kväll informerades hyresgäster på Fredriksdal.

Det var representanter från de lokala hyresgästföreningarna som informerades av förvaltaren RL-Konsult  och en ägarrepresentant. Också Tor Berger, som är anställd förhandlare på Hyresgästföreningen, fanns på plats.

– Så här efter det första mötet är jag försiktigt positiv. Vi vet lite om dem, vi har ingen tidigare erfarenhet, säger Tor Berger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En bra nyhet tyckte han var att Rikshem kommer att öppna ett kontor i Helsingborg och att en områdeschef har anställts.

– Det tyder på ett mer lånsiktigt engagemang och det är bra att inte bara förvaltaren utan också ägarna kommer att vara på plats.

Förra året köpte Rikshem ett större bestånd i Uppsala. Nyligen blev det känt att man i ett område vill renovera lägenheterna som kommer att höja hyrorna så mycket att många inte har råd att bo kvar. Hyresgäster protesterar.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

På torsdagens möte gavs inga besked om det finns några planer för de aktuella fastigheterna i Helsingborg. Men Fredriksdal är ett miljonprogramsområde, och likt andra sådana måste snart insatser göras.

Annons

Karl Johansson är fastighetsanalytiker på Rikshem och enligt honom vet man ännu inte vad som behöver göras.

– Vi har bara haft fastigheterna en kort tid och vi jobbar nu med att få en uppfattning om och en helhetsbild av hur behovet ser ut. Men vi ser på detta långsiktigt och vill utveckla fastigheterna, säger Karl Johansson.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

Samarbetet med Hyresgästföreningen är ingenting som kommer att förändras, säger man idag. Bland annat sponsrade den förre ägaren ungdomsgården Grottan, som drivs av lokala föreningar.

– Finns det ett gott samarbete ser vi ingen anledning att förändra någonting. Och vi börjar nu en dialog.

I mars blev det offentligt att Rikshem köper över 1000 lägenheter i Ängelholm, Höganäs och Helsingborg, varav 700 på Fredriksdal. Säljare var BSA Hyresbostäder.  Rikshem har som mål att inom de närmsta åren växa kraftigt och köpet i Helsingborg ser bolaget som ett första steg i att etablera sig i Skåne. Bolaget vill framöver köpa fler lägenheter i Helsingborg, och också i närliggande Halmstad. Där köpte man förra året cirka 550 lägenheter för äldreboenden.

Annons

– Vi kommer aktivt att leta fastigheter på de här orterna. Något mer konkret kan jag inte säga i dagsläget, säger Karl Johansson, fastighetsanalytiker på Rikshem.

Enligt honom köper man fastigheter för att förvalta dem i ett långsiktigt perspektiv. Visionen är att vara som en privat allmännytta med välskötta bostäder.

– Då måste vi hålla en bra och jämn underhållsnivå, säger Karl Johansson.

Fakta: Rikshem

Rikshem hette tidigare Dombron. Namnbytet gjordes förra året i ett led att bli Sveriges största fastighetsbolag.

Bolaget äger idag cirka 16 000 lägenheter, varav många studentlägenheter.

Förutom i Helsingborg och Halmstad äger bolaget lägenheter i bland annat Norrköping, Stockholm, Göteborg, Uppsala, Västerås och Solna.

Bolaget ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

Källa: Rikshem.

Fakta: Rikshems adresser

På dessa adresser i Helsingborg har hyresgästerna fått nya ägare:

Fyrverkargatan 2,4,6,8,10

Minörgatan 3,5,7,9,11,13,15,17

Revärgatan 1,2,3,4,5,6

Tränsgatan 1,2,3,4,5,6

Källa: Rikshem

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.