Annons

Rikshem vill höja hyrorna i Norrköping

Norrköping Flera privata hyresvärdar vill höja hyrorna i Norrköping. Från årsskiftet har Rikshem begärt en höjning på 1,5 upp till 5 procent.

Rikshem är en av Norrköpings största privata hyresvärdar med 2880 lägenheter i bland annat Hageby, Vilbergen, Ektorp och Haga. Från årsskiftet vill bolaget höja hyrorna med tre olika nivåer, från 1,5 upp till 5 procent.

Den begärda höjningen på 1,5 procent omfattar cirka 400 lägenheter i Stopet och Kardusen som ingår i ”rätt hyra”, fastigheter som köptes från Hyresbostäder förra året. För merparten av Rikshems övriga hyreshus har bolaget begärt en höjning på 16 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar en höjning på cirka 1,6 procent.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det handlar om generella kostnadsökningar, det är taxehöjningar och ökade kostnader för underhåll, säger Ola Svensson, regionchef på Rikshem, som förklaring till höjningen.

Men när det gäller fem fastigheter i innerstaden, bland annat hyreshusen på Trädgårdsgatan 15–17 och Skeppargatan 33, vill bolaget höja hyran ännu mer. Där har Rikshem begärt en höjning på 5 procent, vilket berör totalt cirka 200 lägenheter. 

– Vi menar att de här fastigheterna ligger på fel hyresnivå när det gäller bruksvärdet. Det har vi sett när vi tittat på jämförelsebara objekt, förklarar Ola Svensson.

Annons
Läs också

Förhandlingarna har nu inletts med Hyresgästföreningen, som bland annat motsätter sig en höjning på 5 procent.

– Vi tycker att de hyrorna ligger rätt och det är förhandlat år efter år. Att bruksvärdet skulle ligga fel är något som Rikshem hävdar, säger Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Utöver Rikshem har flera andra privata hyresvärdar i Norrköping begärt höjningar från årsskiftet. Botrygg med 113 lägenheter vill höja hyran med 1,48 procent och Din Bostad med 495 lägenheter har begärt en höjning med 4,5 procent. 

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Även ett antal mindre hyresvärdar, som företräds av branschorganisationen Fastighetsägarna, vill ha en höjning på 16-24 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar cirka 1,6-2,4 procent. Kravet berör hyresgäster hos bland annat Wibrant, Nova och Lundströms fastighetsförvaltning.

Annons

– Det handlar om att vi vill diskutera en höjning utifrån läge och förvaltningskvalitet, säger Cecilia Wågemar, jurist på Fastighetsägarna.

Fakta: Så räknar du ut din nya hyra

För att räkna ut din nya hyra ska du ta din nuvarande månadshyra och multiplicera med hyreskravet i procent enligt exemplet nedan.
Om du i dag har en månadshyra på 5 000 kronor och din hyresvärd vill höja hyran med 1,6 procent ska du mulitplicera 5 000 med 1,016. Din nya hyra blir då 5 080 kronor.

Läs också Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Är du länge i källaren - då kan larmet gå
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.