Annons

Risk för smyghöjda hyror hos privata värdar i Varberg

Varberg Hyresförhandlingarna för tusentals hushåll hos privata värdar i Varberg har havererat. Nu vänder sig värdarna i stället direkt till varje hyresgäst.

Drygt 2 200 hyresgäster hos privata fastighetsägare i Varberg får i dagarna ett brev från sin värd. I brevet aviseras en hyreshöjning som varje enskilt hushåll ombeds ta ställning till.

Bakgrunden är att Fastighetsägarna, som förhandlar hyror för drygt 80 privata fastighetsägare i Varberg, nu väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Därmed saknas gällande avtal från och med senaste årsskiftet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I fjol hände samma sak i Kalmar, med hyror för 5 400 lägenheter i potten. Då vände sig Fastighetsägarna direkt till hyresnämnden. Den här gången hoppas man begränsa antalet genom frivilliga överenskommelser med enskilda hyresgäster.

– Det blir en ganska otymplig hantering att stranda en hel kommun. Det här bedömer vi i dag som en lämpligare väg, säger Lars Stjernfelt på Fastighetsägarna.

Som hyresgäst är man dock inte skyldig att godkänna höjningen. Hyresgästföreningen ser tvärt om en risk för smyghöjda hyror då det är svårt för enskilda hyresgäster att bedöma om den nya hyran är skälig.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Vår uppmaning är att betala den gamla hyran. Då måste fastighetsägaren gå till hyresnämnden om man vill fullfölja hyreshöjningen, säger Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Göran Moberg.

Han är överraskad och besviken över Fastighetsägarnas beslut. I synnerhet som parterna nyligen inlett ett gemensamt arbete för att i högre utsträckning låta boendets kvalitet påverka hyresnivån i olika hus.

De senaste månaderna har man gemensamt besiktigat ett 50-tal av totalt 190 aktuella fastigheter. Man har också nyligen skickat ut enkäter för att få veta hur berörda hyresgäster själva värderar sitt boende.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Jag trodde inte att det skulle bli så här, säger Göran Moberg. Vi har sagt att vi kunde tänka oss ett snitt kring 1,7 procent, och differentiera det runt 0–3 procent beroende på kvalitet. De pratar om att man ska marknadsanpassa hyrorna. Lagen säger att man inte sätter hyror utifrån det. Det här är ett slag på käften.

Annons

Men enligt Lars Stjernfelt har det gemensamma arbetet inte märkts av vid förhandlingsbordet. Han vill att efterfrågan i högre grad tillåts påverka hyrorna i Varberg, och hänvisar till priset på bostadsrätter.

– Varberg är en tillväxtort men hyrorna ligger väldigt lågt jämfört med orterna runt omkring. Man behöver bygga nytt och det kan man inte nu. Om det är dyrare att köpa bostadsrätt i Varberg än i Falkenberg så är det bostadsrätter som byggs, säger han.

Fastighetsägarna vill höja hyrorna med upp till 5 procent.

Fakta: Kalmarfallet

Förra året yrkade Fastighetsägarna GFR på hyreshöjningar på upp till 5 procent i Kalmar.

Hyresgästföreningen lade motbudet 1,5 procent. Fastighetsägarna strandade förhandlingarna.

I stället fick hyresnämnden en diger ansökan om prövning av hyrorna för samtliga lägenheter, över 5 400 stycken. Fastighetsägarna yrkade samtidigt på att få höja hyrorna med upp till 7 procent.

Ärendet sågs som ett pilotfall för att pröva ny hyreslagstiftning.

Efter ett första möte i hyresnämnden i februari 2012 prövade parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet igen. I mars nådde man en uppgörelse.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.