HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rum för egna idéer på Kryddan i Göteborg

Göteborg Nystartade Kryddan i Lövgärdet välkomnar till kreativa möten och gemenskap. Målet är att invånarna själva ska ta makten över huset.

Ljudet från elvispen är öronbedövande. Aktivitetshuset Kryddans tårtworkshop har just börjat, och det rymliga köket är laddat av förväntan. Kassandra Einarsson hjälper barnen Maxa och Toni att bre ut grädden över tårtbottnen.

– Vad ska vi göra med tårtorna, undrar Maxa och gläds åt svaret om väntande fikastund.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Bakdagarna i Fryshusets regi är en av många aktiviteter som erbjuds i Kryddans lokaler i Lövgärdets centrum sedan starten i höstas. Film, föreläsning, teaterkurs, språkkafé, utställningar och trygghetsvandring enbart för tjejer står också på menyn, liksom lunch och fika till självkostnadspris. Flera kvällar i veckan samlas områdets barn för läxläsning här.

Tanken är att huset ska vara en mötesplats för alla som bor och verkar i Lövgärdet, säger Hyresgästföreningens projektledare Katrin Öberg.

– Vi vill inte servera. Vi vill att de ska komma hit med sina idéer, mötas och ta makt över huset. Flera kan gå ihop och ta hit föreläsare till exempel, säger hon.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Vem som helst får låna lokalerna för olika projekt. Enda kraven är att arrangemanget ska vara rök- och drogfritt, och att det är öppet för allmänheten. Katrin Öbergs uppgift är att knyta nätverk och etablera samarbeten. Det går bra, hon matar dagligen Facebook med vad Kryddan har på gång.

I köket går de kreativa konditorerna loss på den uppdukade dekorationsbuffén: strössel, sylt, bär, florsocker, choklad, bananer, sockerkristyr, sega snören, dödskallegodis …

Annons

– Vi vill ha en så rik palett som möjligt, ler Åsa Knide från Fryshuset.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Tioåriga Abigail Barbosa pyntar sin laktosfria grädde med rosa sprits och marshmallows.

– Det är viktigt att det inte blir kladdigt, säger hon frånvarande medan hon koncentrerat hanterar spritstuben.

Barah Bakir, åtta år, formar snabbt en svamp av marsipan.

– Kolla, säger han förtjust när han planterar den i den gröna grädden.

Tidigare i år fick Kryddan 300 000 kronor i integrationsstöd av Göteborgs stad. Verksamheten här anses vara en lovande metod för att överbrygga gränser av såväl etnicitet som ålder, kön och intressen.

Annons

I slutet av nästa år ska huset stå på egna ben, kanske i form av ett socialt företag. Det är viktigt att visa att satsningen är långsiktig, menar Katrin Öberg.

– Det finns en skepsis mot sådana här projekt. Folk tänker att vi kommer hit och sedan försvinner. Men eftersom det finns så mycket kraft i området tror jag verkligen att det finns en möjlighet att få det att rulla på.

Det är dags för tårtkalas. Fem förbipasserande tonårskillar bjuds in på fika, de är inte svårövertalade. De berättar att de redan varit här, när fotbollsspelaren Tobias Sana kom till Kryddan för ett bejublat besök i sina gamla hemkvarter Sedan ser de på sina tomma tallrikar.

– Får man ta mer?

Fakta: Mötesplatsen Kryddan

Erbjuder kafé, möteslokaler och aktiviteter i Lövgärdets centrum.
Ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Poseidon, Victoria Park och stadsdelsförvaltningen Angered.
Hitta mötesplatsen på Facebook: sök ”Kryddan i Lövgärdet”.

Läs också Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt” Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.