Annons

Så bor de unga i Sverige

Nyheter ​Hon bor hemma tills hon är 20,7 år. Sedan flyttar hon till en hyresrätt med förstahandskontrakt och betalar 27 procent av sin inkomst i hyra. Hon sover ofta dåligt på nätterna.Han bor hemma ett år längre och sover bättre, enligt en rapport från Boverket.
Varje år sammanställer Boverket en lägesrapport om ungdomars boende. Statistiken hämtar från den egna bostadsmarknadsenkäten och från Statistiska centralbyråns undersökningar.
– Bostadsbristen håller i sig och finns inte bara i storstäderna utan lite över allt. Men vi kan i alla fall inte se att det har skett någon stor försämring, trots att det är stora kullar som vill ut på bostadsmarknaden nu, säger Ulrika Bensköld på Boverket.
 
Årets siffror liknar alltså de tidigare:
– över hälften av kommunerna har brist på bostäder som ungdomar efterfrågar
– nästan var tredje 20-25-åring bor hemma hos föräldrarna, män längre än kvinnor
– av dem som flyttat hemifrån  har två av tre ett förstahandskontrakt på hyresrätt
 
Däremot har det blivit dyrare att bo igen. Under 2007 och 2008 betalade 20-25-åringarna runt 25 procent av sin disponibla inkomst för bostaden. 2009 hade det ökat till 27 procent, vilket är betydligt mer än de äldre åldersgrupperna.
 
Samtidigt är det stora skillnader mellan olika kommuner. I storstäderna är det dyrast att bo och svårast att få förstahandskontrakt. Det är också där unga bor kvar hemma längst.
 
Rapporten tar också med frågor om hur unga trivs i sina bostadsområden. Bara 56 procent i åldern 20-25 år säger att de trivs mycket bra. Bland de äldre är det betydligt vanligare att trivas mycket bra i bostadsområdet.
 
En annan indikator som visar att unga inte alltid bor så bra är att var fjärde kvinna mellan 20 och 25 år inte kan sova ostört, på grund av yttre störningar. Det är dubbelt så vanligt som i befolkningen totalt.
– Det är väldigt stor skillnad mellan kvinnor och män i just de här åldrarna. Allra vanligast att de inte kan sova ostört är det i kommuner med mindre än 25 000 invånare. Vi vet faktiskt inte alls varför, men det vore intressant att ta reda på, säger Ulrika Bensköld.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Unga: En app kan göra det kul Full fart på Hallsta Summer Camp Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.