HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Expertguide till drömlägenheten: Så lyckas du med triangelbytet

Nyheter Har du fallit pladask för drömlägenheten som du vill byta till, men inser att känslan är obesvarad? Då kan triangelbytet vara din lösning. Så här lyckas du.
Foto: Magnus Liam Karlsson

I triangelbytet är tre lägenheter ­inblandade. Exempel: Anton som bor i lägenhet A är ­intresserad av lägenhet B. Men Birgitta i ­lägenhet B är inte intresserad av lägenhet A. Alltså kan de inte byta med varandra. In träder då Cecilia som en räddande ängel med lägenhet C, som är perfekt för Birgitta. Så ­Anton flyttar till B, Birgitta flyttar till C och Cecilia flyttar till A. Så här gör du för att lyckas:

Var tålmodig

Om allting klaffar direkt så kan ett byte gå ­undan, men det är kanske vanligare att det tar lite tid. Det säger de bytesförmedlare som Hem & Hyra kontaktat. Alla som är ute efter att byta lägenhet har inte lika bråttom, och därför kan det dröja innan du hittar någon som verkligen är intresserad av att byta med dig. Räkna därför med några månader.

En sajt underlättar

Även om det i teorin går att hitta någon att byta lägenhet med i vänskapskretsen eller via exempelvis sociala medier så har du betydligt större chans att lyckas genom att använda en tjänst som är specialiserad på lägenhetsbyten. Det finns interna bytesköer hos flera hyresvärdar men om utbudet inte är tillräckligt stort där så finns ett antal sajter som du kan vända dig till. Några exempel är lägenhetsbyte.se, björns­bytare.se, bytbostad.se eller lossa.se.

Var drivande

Om du har bråttom så försök gärna att vara ­drivande i bytet. Det innebär att du själv ­kontaktar de andra inblandade i byteskedjan och föreslår tider att ses och ha visningar av varandras lägenheter. Många är passiva medlemmar på en bytessajt och söker kanske drömlägenheten. Då krävs lite övertalning.

Bli inte uppgiven

Du kommer att få många “nej” när du ger dig på att triangelbyta lägenhet. Någon som först verkar intresserad kan senare dra sig ur ett byte, precis när du trodde att det skulle gå i lås. Men låt dig inte nedslås av det, lägenhetsbyten är trots allt väldigt vanliga. Hos en värd som Hem & Hyra pratar med utgör lägenhetsbyten en tredjedel av alla nya hyresgäster.

Hitta egna alternativ

Många bytessajter föreslår lägenheter utifrån vissa kriterier du ställer upp. Du får sedan ­besked om någon är intresserad av din lägenhet, och förslag på triangelbyten utifrån dessa ”matchningar”. Men låt dig inte begränsas av det. En taktik kan vara att höra av sig till an­vändare som inte specifikt matchat med ditt triangelbyte men som är intresserad av något snarlikt.

Så får du med värden

I ett triangelbyte måste hyresvärdarna gå med på bytet. Se därför till att följa de regler som finns. Det hyresvärdar i första hand vill undvika är otillåtna och olagliga byten, där de misstänker att någon form av betalning är inblandad. Sedan en lagändring förra året straffas den här typen av svarthandel ännu hårdare, även för köpare. Det kan skilja sig från värd till värd hur mycket information som samlas in men det handlar exempelvis om kreditupplysningar och lönespecifikationer.

Vill du veta mer om vad som gäller när man byter lägenhet? Läs här!

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om lägenhetsbyte
Fakta: Tips från experterna
Johan Mirtorp, Hyresgästföreningen. Fabian Mossberg, bytbostad.se. Sven Renström, Olov Lindgren.

Juristen: Om värden säger nej kan du ändå byta

Att din hyresvärd säger nej till bytet är inte nödvändigtvis ett hinder för att byta lägenhet. Det finns en möjlighet att ta ärendet till hyresnämnden som kan godkänna bytet om du uppfyller rätt kriterier.
– Hyresnämnden kan ge tillstånd till byte om det föreligger beaktans­värda skäl. Det kan till exempel vara att familje­situationen förändras eller att ekonomin förändras. Du kanske behöver flytta i arbete eller för studier, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Förmedlaren: Lägg tid på att ta bra annonsbilder

Även om din lägenhet skulle passa ­perfekt för många är det sannolikt att de ignorerar den om bilderna inte är tillräckligt bra. Det säger Fabian Mossberg, som grundat sajten Bytbostad.se.
– Städa undan alla grejer och ta foton i dagsljus. Folk är vana vid att ­sitta på Hemnet och drömma om fina bostads­rätter. Om det är jättemörkt och stökigt på bilderna så ser vi att annonserna får väldigt få intressea­nmälningar även om lägenheten är schysst.

Hyresvärden: Byt helst inte under sommaren

För den som har bråttom med ­bytet kan det vara en god idé att ­undvika att genomföra det under ­sommaren.
– Många värdar, även vi, har mindre bemanning på ­sommaren. Då läggs oftast bytena vid sidan av ­annat arbete som behöver göras mer skyndsamt. Både privata värdar och kommunala brukar ha lite ­längre handläggningstid på sommaren, säger Sven ­Renström, vd för Olov Lindgren.

Läs också Virginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter” Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Byta lägenhet – då kan du få rätt fast värden säger nej

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.