HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket höjdes hyrorna i år

Nyheter 2014 års hyresförhandlingar är avslutade. Snitthöjningen landade på 1,64 procent – eller 84 kronor i månaden för en normalstor trerummare.

Efter drygt sju månader vid förhandlingsbordet är de nya hyrorna för nästan samtliga bostadsbolag i landet klara. Drygt 1,1 miljoner hushåll har en ny summa på sin månatliga avi och årets hyresförhandlingar får därmed anses vara avslutade.

Likt tidigare år har förhandlingarna präglats av diskussioner kring den nu tre år gamla hyreslagen, som uppmanar de allmännyttiga bolagen att agera ”affärsmässigt”. Uppfattningen om vad formuleringen betyder för hur mycket man har rätt att kräva i hyra skiljer sig dock ofta mellan bostadsbolagens och Hyresgästföreningens företrädare.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Ett annat tema för årets förhandlingar har varit det samhällsekonomiska läget med låga räntor. Medan förhandlarna hävdat att en inflation runt noll procent borde hålla hyrorna i schack har värdarna pekat på att en stor del av husen från 60- och 70-talet står inför enorma – mycket kostsamma – renoveringar, vilket kräver höjda hyror.

Totalt sett innebar det nya året en hyreshöjning på 1,64 procent. Det motsvarar 84 kronor i månaden för en normallägenhet om 65 kvadratmeter.

Ur ett rent förhandlingsperspektiv har Hyresgästföreningen pressat hårt. Hyresvärdarnas totala yrkanden låg ursprungligen 40 procent högre, vilket innebär att man minskat kraven med 1,4 miljarder i årets förhandlingar. Däremot anser Erik Elmgren, förhandlingsansvarig på föreningen, att bostadsbolagens förväntningar varit alltför höga.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

– I stort är hyresbostadsmarknaden en mycket lönsam bransch och de ekonomiska förutsättningarna att äga och förvalta hyresfastigheter har aldrig varit lönsammare. Därför förväntar vi oss lägre yrkanden av bostadsboalgen nästa år. Det är ju bra för både hyresgästen och samhällsekonomin när man har mer pengar kvar till att konsumera.

Hyrorna höjs 1,64 trots att inflationen i princip varit obefintlig – är inte det ett misslyckande?
– Nej det tycker jag inte. Taxor avgifter och kostnaderna för underhåll har ökat mångdubbelt under samma period. Det måste man väga in när man gör den bedömningen.  Dessutom tar det längre tid innan kostnadsförändringar slår igenom i bostadsförvaltningen Och bolagen är inne i en stor underhållsperiod där det är mycket underhåll som utförs.

Vad får det för konsekvenser att förhandlingarna drar ut på tiden?
– Det kan bli diskussioner om nivåhöjningar och retroaktivt. Samtidigt är det flera bostadsbolag som kommer in sent med yrkandena varje år och man hamnar i diskussioner kring att flytta fram höjnings-datumet.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Lyckas bostadsbolagen få gjort sitt önskade underhåll och renoveringar eller pressas de för hårt i förhandlingarna?
– Ja det tycker jag. Men det finns bolag som ökat sin underhållsbudget med upp emot 20 procent på ett år och sedan inte lyckas leva upp till det. Vi är noga med att följa upp att man följer sin budget och att underhållet verkligen blir av.

Fakta: Snitthöjning av hyra per region

Aros/Gävle: 1,85 procent

Bäsk: 1,82 procent

Mitt: 1,82 procent

Norra Skåne: 1,54 procent

Norrland: 1,81 procent

Stockholm: 1,56 procent

Sydost: 1,52 procent

Södra Skåne: 1,45 procent

Västra Sverige: 1,53 procent

Obs, siffrorna gäller allmännyttorna i respektive region.Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Hyrans andel av lön efter skatt
År Höjning
2001 28,4 procent
2002 27,7 procent
2003 27,9 procent
2004 27,9 procent
2005 27,5 procent
2006 26,8 procent
2007 25,2 procent
2008 24,5 procent
2009 24,2 procent
2010 24,0 procent
2011 24,1 procent
2012 24,4 procent
2013 24,1 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.