Annons

Så mycket höjs Norrköpingshyrorna

Norrköping Hyrorna hos Hyresbostäder höjs med 1,58 procent i år. Det står klart efter en utdragen process. Överenskommelsen påverkar även hyrorna hos flera andra hyresvärdar i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Hyresbostäder har cirka 9500 lägenheter i Norrköping.

Det kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder, med cirka 9 500 lägenheter, hade yrkat på att få höja hyrorna med 3,9 procent i år, medan Hyresgästföreningen ansåg att höjningen skulle vara noll med anledning av pandemin.

Efter flera träffar i höstas havererade de lokala hyresförhandlingarna och i november sköts ärendet till hyresmarknadskommittén, HMK, som i år fått lösa många fastlåsta hyresförhandlingar vilket också gjort att beskedet om Norrköpingshyrorna dragit ut på tiden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Beskedet från kommittén innebär att hyran höjs med 1,58 procent från 1 februari i år och att höjningen för februari, mars och april tas ut retroaktivt under maj, juni och juli. För en lägenhet på 71 kvadratmeter och med en månadshyra på 6 809 kronor innebär höjningen ett påslag på 106 kronor i månaden.

”Det känns skönt att ha fått beslutet från HMK till slut och att förhandlingarna nu är klara, det är jobbigt för många när det drar ut på tiden och man inte vet hur det blir. Det är tråkigt att hyresgästerna får en retroaktiv höjning efter beslutet från HMK. Jag hoppas ändå att uppdelningen av kostnaden gör det lättare, då det inte blir lika stora summor på en gång”, skriver Bo Sköldestig, ordförande för Hyresgästföreningen Norrköping, Söderköping och Finspång, i ett pressmeddelande.

Annons

Motiven till höjningen är allmänna kostnadsökningar. Årets höjning är något lägre än förra årets som landade på 2,2 procent. Hyresbostäder hade dock önskat en högre höjning.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

— Vi hade faktiskt behövt mer. Vi ser att vi har väldigt stora behov framöver när det gäller underhållet, där vi legat på efterkälken och vill satsa mer. Nu blir det lite mindre som kommer kunna läggas på detta, säger Andreas Hafström, förhandlingsansvarig på Hyresbostäder.

I grannkommunen Linköping har det varit politiska diskussioner om det är rätt att höja hyrorna hos Stångåstaden under pandemin. Höjningen där landade i år på 0,87 procent. Men Hyresbostäder anser inte att pandemin ska påverka hyrorna.

Annons

— Det är en intressant fråga, men som vi ser det så är det inte allmännyttans sak att ta hand om konsekvenserna av pandemin genom hyresjusteringar. Det är upp till politikerna att lösa det genom till exempel bidrag, säger Andreas Hafström.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Höjningen hos Hyresbostäder påverkar även hyrorna för de drygt 18 500 hyreslägenheter som ingår i systemet ”rätt hyra” i Norrköping och som troligen nu kommer att få samma hyreshöjning.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.