Annons

Så mycket kostar onormalt slitage

Nyheter Dags att flytta? Här kan du se vad fettfläckar, sprucket handfat, rökning och dålig städning kan kosta dig.
Att byta en fönsterruta kan kosta en tusenlapp, enligt Sabos nyckeltal.

Har du tappat parfymflaskan i tvättstället? Har barnet rivit ner duschdraperistången, tonåringen slarvat bort en nyckel och sambon lutat sig mot väggen när hon läser sin kvällslektyr?

Var beredd på att det kan kosta tusenlappar när ni flyttar ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ”Nyckeltal för lägenhetsrepartationer”, som ges ut av de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo, kan man få en uppfattning om hur mycket ”onormalt slitage” kan kosta.

– Den används vid avflyttningsbesikningar, när man ska värdera vad olika skador i lägenheten kan kosta att åtgärda. Många bostadsföretag använder den, men gör kanske lite egna justeringar utifrån lokala förhållanden, säger Peter Sundqvist, statistikansvarig på Sabo.

Annons

Bland de vanliga problemen är fettfläckar på sovrumstapeten, inrökta lägenheter, slitna golv, spruckna handfat och lås som måste bytas, berättar Peter Sundqvist.

Läs ocksåSkadorna var ”normalt slitage” - så bantar domstolen den dyra flyttnotanHand som håller pengar och lagboken.

– Och så städning förstås. Där ställer rutavdraget till det lite. Om man som privatperson söker på flyttstädning så får man oftast ett pris efter rut-avdrag. Då kan man tycka att hyresvärdens pris är högt, men det beror på att företag inte får göra avdrag.

Om man inte själv kan eller vill flyttstäda ordentligt är det därför bättre att ta dit en städfirma före slutbesiktningen.

Många hyresgäster kontaktar Hyresgästföreningen för att få en bedömning av om flytträkningen är rimlig eller ej. Det kan till exempel uppstå tvister om summan, vad som är normalt och onormalt slitage eller om hur stor åldersavskrivning som ska göras.

Annons
Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

För var den där fettfläckade tapeten var från 90-talet ska du inte behöva betala hela priset för att sovrummet blir nytapetserat. 

Fakta: Nyckeltal för reparationer
Brist Kostnad
Städning, ca 75 kvm 4 820 kr
Tapetsering, sovrum 15 kvm 3 305 kr
Måling sovrumsvägg  2 500 kr
Tvättställ 1 841 kr
Byte av innedörr 1 623 kr
Bänkskiva, laminat 1 328 kr /lpm
Duschdraperiskena med draperi 1 210 kr
Byte fönsterglas 100×40 cm 648 kr *
Byte grönsakslåda 608 kr
Golvslipning 240 kr /kvm
Kakelplatta, byte av enstaka 95 kr /st*
Källa: Nycketal för lägenhetsreparationer 2016, Sabo.

*Etableringskostnad, ca 405 kr, tillkommer.

Läs också Elias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.