HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så ska kvinnor och barn blir tryggare i Gamlegårdens centrum

Kristianstad Aktiviteter för barn, mer färg, ljus och växter är några av de konkreta åtgärder som väntar köpcentrat i Gamlegården i Kristianstad. Tanken är att skapa en mer jämställd miljö.
Foto: abk
Så här kan köpcentrat i Gamlegården se ut i framtiden. Bild: ABK

Det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad äger det stora köpcentrat i Gamlegården. Idag finns här bland annat butiker, bibliotek och en fritidsgård. Men kvinnor och barn har inte känt sig trygga.

− Platsen har känts som en otrygghet och det är främst kvinnor och barn som har upplevt obehag. Idag är det en stor majoritet av män som vistas i köpcentrat. Det är många män som fikar. De ska få vara kvar men på ett annat sätt. För oss handlar det inte om att exkludera någon utan att få alla − oavsett kön och åldrar − att känna sig välkomna, säger Katrin Kuniholm, projektledare vid ABK.

Läs ocksåSå blev pisstunneln en selfiedröm

Sedan i våras har ABK arbetat med de boende för att ta fram olika förslag som skulle kunna göra miljön mer välkomnande för alla. Här är några av resultaten:

• Bättre belysning och glada färger. 
• Bättre ljudmiljöer och mer växter.
• Skapa mindre avdelade rum och aktiviteter för barn.
• Storbildsskärmar med information på olika språk.
• Eventuellt starta ett kvinnocafé.

Projektet finansieras av Boverket, ABK och Kristianstads kommun och ska vara klart den 31 augusti nästa år. Då är tanken att det nya jämställda köpcentrat ska invigas. Gamlegården är ett miljonprogramsområde och det kommunala bostadsbolaget har cirka 1 800 lägenheter i området.

Läs ocksåGrannar spelar in varandra med mobilen: "Ibland blir det alldeles fel"
Läs också Se hit hyresgäst - här är bilderna som berättar din historia Kan förlora hyreskontraktet efter inlägg på Facebook Våldets pris: Efter dödsskjutning vågar Sara inte gå ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.