HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Samarbete i Uppsala mot bostadsrelaterad brottslighet

Uppsala Handel med hyreskontrakt och bidragsfusk är exempel på hur kriminella kan tjäna pengar på bostadsmarknaden. I slutet av maj samlas en lång rad myndigheter, kommunen, bostadsförmedlingen och bostadsbolag i Uppsala för ett kunskapsutbyte om brottslighet och bostadsfrågor.
Mona Lindén, vd på Uppsala bostadsförmedling.

– Vi har nyligen lämnat ett antal ärenden till åklagare för bedömning. De handlar om att man har skapat intyg som inte stämmer överens med verkligheten, säger Mona Lindén, vd på Uppsala bostadsförmedling.

När bostadsförmedlingen gör anmälningar handlar det framför allt just om att bostadssökande har använt sig av intyg som misstänks vara falska.

Läs ocksåUppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

Känner du till om det förekommer svart handel med hyreskontrakt i Uppsala?
– Nej, jag har inte fått någon sådan information, men det brukar ju ofta ligga både i säljarens och i köparens intresse att mörka det, säger Mona Lindén.

Temadagen ska ta upp allt från bidragsbrott och svart uthyrning till hur man kan hantera hyresgäster med möjliga kopplingar till terrorism. Arrangörer är ett nätverk bestående av Uppsala kommun, polismyndigheten i Uppsala, Säpo, Åklagarmyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Kronofogden. Dessutom bjuds Uppsala bostadsförmedling och nio av de största fastighetsägarna i Uppsala kommun in.

Kunskapsutbytet är en del av ett samverkansprojekt som har pågått sedan 2016, med målet att förhindra att välfärdssystemen utnyttjas av den organiserade brottsligheten. I höstas hölls ett möte där bland annat några bostadsbolag i Uppsala och Uppsala bostadsförmedling medverkade.

Läs ocksåVärdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner

– Då lyssnade vi in bostadsbolagen för att se vad de har för behov. Den här dagen är utformad för att möta de behoven, säger Engla Bertolino, säkerhetssamordnare på Uppsala kommun, som koordinerar samarbetet.

Läs också Polisanmälningar om bostadsbidragsfusk ökar kraftigt Jakten på en adress – här är människorna som betalar Tandläkare vräkt - gjorde lyxvåning till klinik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.