Annons

Samarbete i Uppsala mot bostadsrelaterad brottslighet

Uppsala Handel med hyreskontrakt och bidragsfusk är exempel på hur kriminella kan tjäna pengar på bostadsmarknaden. I slutet av maj samlas en lång rad myndigheter, kommunen, bostadsförmedlingen och bostadsbolag i Uppsala för ett kunskapsutbyte om brottslighet och bostadsfrågor.
Mona Lindén, vd på Uppsala bostadsförmedling.

– Vi har nyligen lämnat ett antal ärenden till åklagare för bedömning. De handlar om att man har skapat intyg som inte stämmer överens med verkligheten, säger Mona Lindén, vd på Uppsala bostadsförmedling.

När bostadsförmedlingen gör anmälningar handlar det framför allt just om att bostadssökande har använt sig av intyg som misstänks vara falska.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Känner du till om det förekommer svart handel med hyreskontrakt i Uppsala?
– Nej, jag har inte fått någon sådan information, men det brukar ju ofta ligga både i säljarens och i köparens intresse att mörka det, säger Mona Lindén.

Annons

Temadagen ska ta upp allt från bidragsbrott och svart uthyrning till hur man kan hantera hyresgäster med möjliga kopplingar till terrorism. Arrangörer är ett nätverk bestående av Uppsala kommun, polismyndigheten i Uppsala, Säpo, Åklagarmyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Kronofogden. Dessutom bjuds Uppsala bostadsförmedling och nio av de största fastighetsägarna i Uppsala kommun in.

Kunskapsutbytet är en del av ett samverkansprojekt som har pågått sedan 2016, med målet att förhindra att välfärdssystemen utnyttjas av den organiserade brottsligheten. I höstas hölls ett möte där bland annat några bostadsbolag i Uppsala och Uppsala bostadsförmedling medverkade.

Annons
Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare

– Då lyssnade vi in bostadsbolagen för att se vad de har för behov. Den här dagen är utformad för att möta de behoven, säger Engla Bertolino, säkerhetssamordnare på Uppsala kommun, som koordinerar samarbetet.

Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Extopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.