Annons

Segregrationen ökar i Örebro

Örebro ​Klyftorna mellan olika bostadsområden i Örebro är stora och de växer sig allt större, visar en rapport som Regionförbundet i Örebro har tagit fram.​– Det här är ett allvarligt problem som vi måste ta itu med, säger Fredrik Eliasson, omvärldsanalytiker på Regionförbundet.

​Tidigare betraktades segregation som ett storstadsfenomen. Men rapporten”Lika möjligheter eller skilda verkligeheter? visar att fenomenet även förekommer i mindre städer,  som i det här fallet Örebro.

Annons
– Vi ser att i villaområdena, som i Adolfsberg och Rynninge, har vi en väldigt homogen befolkning med en hög andel högutbildade höginkomsttagare. I de mer socialt utsatta områdena däremot, som Vivalla och Brickebacken, hittar vi en högre koncentration av låginkomsttagare.
Mest blandad är befolkningen i centrala Örebro.
Varför är det här ett problem?
– Om du växer upp i ett socialt utsatt område har du färre positiva förebilder när det gäller att arbeta och utbilda sig, och det innebär att du löper större risk att hamna i socialt utanförskap som vuxen.
Att inte låta en typ av bebyggelse dominera i ett bostadsområde kan motverka segregation, tror Fredrik Eliasson.
–Om man blandar till exempel hyresrätter och villor är det större chans för att olika typer av människor ska bosätta sig nära varandra, säger han.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.