HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sifo-undersökning: Få har råd med nyproducerade hyresrätter

Göteborg Det finns en missmatch mellan hyrorna som tas ut i nyproduktion och göteborgarnas betalningsförmåga. Det menar Hyresgästföreningen, som idag presenterar en färsk Sifo-undersökning.
Foto: Magnus Åsblad
Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck presenterade på fredagen en färsk SIFO-undersökning om bostadssituationen i Göteborg. Platsen var Hyresgästföreningens portabla lägenhet, som just nu står uppställd utanför Svenska Mässan där Kristdemokraterna har kommunpolitiska dagar.

I Kvillebäcken i Göteborg kostar en nybyggd hyreslägenhet på 38 kvadratmeter drygt 6 600 kronor i månaden. Men bara var fjärde göteborgare anser sig har råd med att betala 5 000 kronor eller mer för en etta. Bland unga vuxna (upp till 29 år) var siffran ännu lägre. Det visar en färsk undersökning som Hyresgästföreningen bett Sifo genomföra, och som presenterades i dag.

Hyresgästföreningens regionordförande Anna Lönn Lundbäck beskrev det som att det finns en ”missmatch” när det kom till nyproducerade lägenheter. Hyrorna är väldigt mycket högre än vad stora delar av målgruppen klarar av att betala.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

– I andra branscher pressar man priserna. Det är självklart att man kan göra det i byggbranschen också, sa hon bland annat.

Anna Lönn Lundbäck lyfte fram Sabo:s Kombohus – ett typhus som allmännyttans intresseorganisation tagit fram för att visa hur billigt det det att bygga – och exemplet Guldmyntsgatan i Göteborg som positiva exempel. I det senare fallet ställde kommunen krav på en viss maxhyra vid markanvisningen.

– Vi hoppas verkligen att många tar efter, sa hon.

Läs ocksåVarannan ung vuxen känner ensamhet – särskilt hemma

Undersökningen visade också att en stor majoritet av göteborgarna tycker att bostadssituationen påverkar staden negativt. Höjda priser på bostadsrätter och villor, svårigheter för företag att rekrytera arbetskraft och vikande tillväxt var några av de saker som göteborgarna trodde att bostadssituationen förde med sig.

Allra störst ansvar för bostadssituationen placerade de svarande hos Göteborgs kommunpolitiker. Därefter kom politikerna i Västra Götalandsregionen, de allmännyttiga bostadsbolagen, privata fastighetsägare och regering och riksdag.

Som plats för presentationen hade man valt Hyresgästföreningens mobila lägenhet, som i helgen står uppställd utanför Svenska Mässan, där Kristdemokraterna i helgen har sina kommundagar.

Läs ocksåHGF-ledamot häktad för misstänkt våldtäkt av barn
Läs också Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt Nej till politikerförslag – befarar att hyresgäster får betala kommunal verksamhet