Annons

Skabbräv och fåglar bekämpas i staden

Växjö Inte alla vilda djur lämpar sig för stadslivet. Det finns djur som sprider sjukdomar eller orsakar stora skador.

Kurt Jakobsson är en av flera skyddsjägare inom Växjö kommun. Han rycker in när djur är skadade, sjuka eller helt enkelt orsakar stora problem i staden. Det kan handla om skabbräv, eller fåglar som skitar ned och lever rövare.

När det gäller kråkfåglar, fiskmåsar och duvor sker skyddsjakten löpande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Där vet vi vilka gator vi ska hålla efter. Men kajorna är helt omöjliga. De är för många, säger Jakobsson och fortsätter:

– Växjö ligger i kajornas flyttled och tycker de att det är bra här så stannar de ju. De har heller inga fiender i stan och det slängs så mycket mat att det blir ett paradis för fåglarna.

Annons

Inte heller skabbrävar är en enkel match.

Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

– De är bra på att gömma sig. Får vi en rapport kan det ta månader innan vi hittar räven. Vi tog en skabbräv nyligen på Skogslyckan som hade ordentligt med skabb, det fanns bara en tuss päls kvar på rumpan.

Skyddsjakt har även skett på vildsvin på Bokhultet.

Annons

– Det är för att förebygga att de tar sig in i stan och man står inför fullbordat faktum, som i Alvesta där de kom in i villakvarteren, säger Kurt Jakobsson.

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

Läs mer om dina vida grannar

Läs också Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Givmild värd skänker honung och äppelträd till sina hyresgäster Här bor dina vilda grannar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.