HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon var skådis med rockstjärnedrömmar – nu har Jannie makten över din hyra

Malmö Döden har präglat hennes liv. Jannie Lehman är förhandlaren som drömde om att bli rockstjärna, har hjälpt flyktingar i Kairo, skådespelat på Nya Zeeland och tävlat i boxning. Nu sätter hon press på hyresvärdarna.
Foto: Kristina Wahlgren

Har du pokerface?
– Haha, jag skulle säga nej. Fast jag har nog nytta av att jag kan gå in i en roll. Men det är nog viktigt att ha pokerface i livet över huvud taget. Skulle man reagera visuellt på allt skulle det kunna förstöra rätt många relationer.

Är du bra på att pruta?
– Nej, det är jag inte. När jag bodde i Kairo prutade jag en del. Det gick sådär. Det kan nog knappast kallas förhandling. Men det är skillnad på jobb och privat.

Läs ocksåDärför är det svårt att stoppa värstingvärdarna

Hur är en bra förhandlare då?
– Förhandlingar handlar om att skapa bra relationer. Man ska vara hård och samtidigt trevlig och respektfull. Det är viktigt att vara flexibel, kreativ och kunna hitta lösningar. Flexibiliteten är svårt för mig som jurist men jag har hållit på med teater hela livet och det hjälper mig.

Från drömmar om rockstjärna och skådis till jurist och förhandlare. Hur gick det till?
– Jag spelade gitarr och trummor men de anställde inte så många sådana just då… Och jag pluggade till skådespelare på Nya Zeeland i tre år. När jag var tillbaka i Uppsala jobbade jag en hel del med barnteater men till slut insåg jag att jag behövde göra något annat. Jurist blev jag för att kunna arbeta med mänskliga rättigheter.

Hur hamnade du på Hyresgästföreningen när du ville arbeta med mänskliga rättigheter?
– Det är också mänskliga rättigheter. Rätten att bo drägligt och ha tak över huvudet. I Kairo jobbade jag som juridisk rådgivare åt flyktingar. Jag känner och hoppas att jag gör skillnad även på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHistoriskt medlemstapp för Hyresgästföreningen – men optimismen spirar

Hur påverkas hyresförhandlingarna av pandemin?
– De sköts digitalt. Eftersom världen ser ut på ett speciellt sätt är det återhållsamhet som gäller.

Du har haft många olika jobb, rest och flyttat en del. Vad är det som driver dig?
– Min lillasyster dog i leukemi när jag var 13. Och min mamma när jag var 27. Det går inte att förklara hur det är att förlora sin mamma men ens trygghet försvinner och man inser att måste klara sig själv. Det är svårt att säga hur döden präglar en när man inte har något att jämföra med men jag vet att livet kan ta slut när som helst. Jag har det i mig att jag måste leva. Vill jag göra något då gör jag det.

Fakta: Jannie Lehman

Ålder: 37 år
Bor: I en hyresetta i centrala Malmö.
Hyra: 4 000 kronor.
Yrke: Förhandlare på Hyresgästföreningen.
Städer: Uppvuxen i Uppsala. Har bott i Kairo, Wellington och Malmö. ”Malmö är den bästa staden jag har bott i. Att vara Malmöpatriot är ett tecken på intelligens”
Tre favoriter i Malmö: Biograf Spegeln, Kallbadhuset på Ribersborg och Möllevången.
Tre filmer att se om: Sjunde inseglet, Shaun of the dead och Coraline.

Läs också Så påverkade pandemin medlemsantalet i Mellansverige Därför är bostadsägare villiga att acceptera lägre säljpriser Garagetaket blev värsta trädgården - två trappor upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.