Annons

Parets livsdröm kraschade – nu hotas värden med uthyrningsförbud

Vara Stopp för fukt, mögel och dragiga fönster. Vara kommun kräver att Tino Bessou-kontrollerade SR Team städ AB åtgärdar bristerna i det hälsofarliga huset i Kvänum. "Annars blir det uthyrningsförbud", säger inspektör Åsa Rohrer .
Foto: Karin Gistedt
Bahareh Mirhadi och Arian Mirzolfaghari visar sms-konversationer med Tino Bessou. "Han lovar att de ska komma och renovera, men ingenting händer", säger Arian. Nu ställer Vara kommun krav på fastighetsägaren SR Team städ AB.

– Bra att kommunen sätter ner foten och ställer krav. Men tveksamt om det kommer att hjälpa.

Det säger hyresgästen Arian Mirzolfaghari efter att Vara kommun krävt att Tino Bessou-kontrollerade bolaget SR Team städ AB åtgärdar bristerna på Skaragatan 4A i Kvänum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur Arians och hans sambo Bahareh Mirhadis livsdröm gick i kras när de lurades att hyra en hälsofarlig lägenhet och restauranglokal i Kvänum. Huset ägs av SR Team städ AB. Kontraktet tecknades med Tino Bessou, säga samme man som kontrollerar de bolag som av Hem & Hyra utsetts till Sveriges sämsta hyresvärd.

Tino Bessou är mannen bakom Hilldex och Blötbergets fastigheter, bolag som tidigare i år utsågs till Sveriges värsta hyresvärd. Arian Mirzolfaghari hyr en undermålig lägenhet och en lokal i Kvänum av SR Team Städ AB där Tino Bessou undertecknat kontraktet.

Arian och Bahareh flyttade in men huset visade sig vara i så uselt skick att det varken gick att använda till bostad eller restaurang. Fukt, mögel och farliga eldragningar är några av problemen.

– Varken Bahareh eller jag har haft astma eller någon allergi tidigare. Men sedan vi kom hit har våra näsor och ögon börjat rinna. Vi har svårt att andas, huvudvärk och jag har fått utslag på kroppen, säger Arian Mirzolfaghari.

Läs ocksåSkandalvärd slipper undan vite - ännu en gång
Förbud och vite

När SR Team städ AB och Tino Bessou inte att åtgärdade problemen gjorde Arian en anmälan hos miljöenheten vid Vara kommun. Efter inspektion har miljö- och byggnadsnämnden nu fattat ett beslut.

– Beslutet innebär att SR Team Städ AB måste låta en oberoende fackman göra en byggnadsteknisk undersökning av fastigheten. Man ska utreda orsaken till den mikrobiologiska lukten som finns i fastigheten. Rörinstallationer och avloppssystem ska ses över. Ventilation och luftflöden ska kontrolleras och fönstren ska besiktigas, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Åsa Rohrer.

Annons

Inom två månader ska fastighetsägaren redovisa resultatet för nämnden och komma in med en åtgärdsplan.

Läs ocksåÄgaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”Bild på ett gult hus. I högerkant finns en bild inflikad på ägaren Eskil Ripa som iförd skjorta och kavaj tittar in i kameran.

– Annars blir det förbud mot uthyrning av bostad. Och förbudet är kopplat till ett vite om 50 000 kronor, som ska betalas ut varje gång förbudet överträds, säger Åsa Rohrer och tillägger att förbudet och vitet kommer att skrivas över på nästa ägare om SR Team Städ AB får för sig att sälja.

Dessutom gäller beslutet även om det överklagas.

Håller sig undan

Arian Mirzolfaghari är glad att Vara kommun nu vidtar åtgärder mot SR Team städ AB. Men han är samtidigt tveksam till om det kommer att hjälpa.

– Jag är rädd att de ansvariga i bolaget gömmer sig och att de på det viset slipper undan, säger han.

På pappret ägs SR Team städ AB av Tino Bessous före detta sambo. Men henne har Arian aldrig träffat. Den han har skrivit kontrakt med och haft all kontakt med är Tino Bessou. Men Bessou har, sedan länge, slutat att svara när Arian försöker nå honom.

Inte heller Vara kommun har haft någon framgång när de försökt nå ansvariga för bolaget. Den 20 maj skickade kommunen en skrivelse per post till SR Team städ AB där de informerade om att ett klagomål kommit in.

Annons

– Vi bad fastighetsägaren undersöka orsaken till klagomålet och utreda vilka åtgärder som måste vidtas. Men brevet kom tillbaka med information om att mottagaren hade flyttat utan att uppge någon ny adress, säger inspektör Åsa Rohrer.

Vad händer om ni inte lyckas nå de ansvariga för SR Team städ AB? 

–  Det är självklart ett problem. Men så som vi nu har skrivit, så gäller uthyrningsförbudet från beslutsdatum. Alltså, om inte åtgärderna är gjorda inom två månader från den 17 juni, säger Åsa Rohrer.

Hem & Hyra har sökt Tino Bessous före detta sambo, som står som ansvarig för SR Team städ AB. Men har endast nått fram till hennes telefonsvarare.

När vi når Tino Bessou per telefon säger han, precis som i en tidigare intervju, att huset på Skaragatan i Kvänum hyrs ut med så kallad blockhyra och att det inte handlar om ett bostadskontrakt. Han säger även att hyresgästerna vill ta sig ut ur kontraktet på grund av coronapandemin. När vi frågar hur han ser på att Vara kommun nu ställer krav med hot om vite, och att det blir förbud mot uthyrning om åtgärder inte vidtas, svarar Tino Bessou att han inte känner till det. Därefter lägger han på luren.

Läs också Ex-politiker ny ägare till Sveriges mest ökända hyreshus Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.