Annons

Deras livsdröm gick i kras – lurades att hyra hälsofarlig lägenhet och restauranglokal

Vara Det lät så bra. Hyreskontraktet i Kvänum var Arians och Baharehs biljett till livsdrömmen. De skulle driva restaurang i bottenplanet och bo i lägenheten ovanpå. Så blev det inte. "Allt är en enda mardröm", säger Arian Mirzolfaghari.
Foto: Lena Mattsson och Karin Gistedt
Tino Bessou är mannen bakom Hilldex och Blötbergets fastigheter, bolag som tidigare i år utsågs till Sveriges värsta hyresvärd. Arian Mirzolfaghari hyr en undermålig lägenhet och en lokal i Kvänum av SR Team Städ AB där Tino Bessou undertecknat kontraktet.

Arian Mirzolfaghari hör av sig till Hem & Hyra efter att ha läst artiklarna om Tino Bessou. Mannen som kontrollerar Hilldex/Blötbergets fastigheter. Det vill säga bolagen som Hem & Hyra utsett till Sveriges värsta hyresvärd.

– Jag blev helt kall när jag läste era artiklar. Det är ju precis samma sak som vi har råkat ut för. En ofärdig lägenhet som är farlig att bo i. Tomma löften och okvalificerade hantverkare som inte vet vad de gör, säger Arian Mirzolfaghari.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi träffas i Kvänum, en liten ort på Västgötaslätten ett par mil nordost om Vara.

På Skaragatan 4A, i ett tvåvåningshus klätt i grå eternit, bor sedan början av januari Arian Mirzolfaghari och Bahareh Mirhadi.

Arian Mirzolfaghari känner sig grundlurad. Här skulle vi bo och starta en restaurang. ”Men det blev ingenting”, säger han.

Hyreskontraktet med SR Team Städ AB upprättades den fjortonde oktober förra året. Kontraktet är undertecknat av Tino Bessou.

– Det är Tino vi haft all kontakt med. Ända tills han gjorde sig oanträffbar, säger Arian Mirzolfaghari.

Det var en bekant som tipsade Arian om att Tino Bessou hade lägenheter och lokaler. Vid den här tiden bodde Arian och Bahareh i Uddevalla. De hyrde en toppmodern lägenhet på Skogslyckan av den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem. Arian jobbade som kock och Bahareh som lokalvårdare.

– Vi hade det bra men drömde om att starta en egen restaurang. Därför var vi på jakt efter en lokal och vi var beredda att flytta för att förverkliga vår dröm. Nu ångrar vi alltihop, säger Arian Mirzolfaghari.

Läs ocksåSkandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengarSandvik
De gamla skyltarna på Skaragatan 4A i Kvänum vittnar om att huset tidigare hyst en pizzeria. Arian Mirzolfaghari beställde nya till sin kommande restaurang men sedan tog det hela stopp.

För problemen började direkt. När Arian och Bahareh kom till Kvänum i oktober för att skriva på kontraktet var huset nedgånget och belamrat med skräp.

Men Tino Bessou lovade att rensa upp och renovera. De två lägenheterna på övervåningen skulle slås ihop till en och renoveras till toppskick.

Så blev det inte. Först sköt Tino Bessou fram datumet för inflyttning flera gånger. Och när Arians och Baharehs flyttlass slutligen gick från Uddevalla i början av januari var det en bedrövlig syn som mötte dem i Kvänum.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

– Lägenheten var så smutsig och äcklig. Vi fick börja med att städa i flera dagar innan vi kunde packa upp, säger Bahareh och visar bilder på hur det såg ut när hon drog fram spisen.

Det första Arian Mirzolfaghari och Bahareh Mirhadi fick göra när de flyttade in var att sanera köket. ”Så här såg det ut bakom spisen”, säger Bahareh.

Tino Bessou skulle dessutom renovera och utrusta restaurangen för en avgift på 200 000 kronor. Något som skrevs in i kontraktet.

– Jag tog ett lån på banken och betalade 200 000 kronor till Tino. Men nu har det gått sju månader och inte ens hälften av det han lovade har blivit gjort, säger Arian.

Mellan fönsterrutorna växer svamp och mögel.

I lägenheten har de problem med fukt och dålig lukt. Flera av fönstren går inte att öppna och mellan rutorna växer svamp och mögel.

– Varken Bahareh eller jag har haft astma eller någon allergi tidigare. Men sedan vi kom hit har våra näsor och ögon börjat rinna. Vi har svårt att andas, huvudvärk och jag har fått utslag på kroppen, säger Arian.

Annons
Livsfarlig el

Eldragningarna, som Tino Bessou låtit utföra, har dömts ut av en besiktningsman som Arian anlitat. Enligt protokollet kan installationerna orsaka skada på både människor och djur.

– Jag tror inte att killarna som varit här har behörighet att syssla med el, säger Arian, som fått veta att det kommer kosta minst 70 000 kronor att få ordning på elen i huset.

– Tänk om huset börjar brinna på grund av felinstallerad el. Vi är livrädda för att bo här! säger Arian och visar oss ner i källaren.

Besiktningsmannen som undersökt eldragningarna i huset har i sitt protokoll konstaterat att den är felinstallerad och farlig för människor och djur.

I trappan ner passerar vi ett öppet proppskåp där ledningarna sticker ut i det fria. Väl nere under mark saknas det belysning. Vi lyser oss fram med våra mobiltelefoner ser hur golvet är täckt av bråte. Begagnade toalettstolar, stoppade restaurangstolar staplade på varandra, avloppsledningar som hänger löst från taket och avslitna elkablar som sticker ut ur väggarna.

– Det är farligt att en sån här källare står olåst. Tänk om det skulle komma in nyfikna små barn. Jag vågar inte ens tänka på vad som kan hända, säger Arian.

Källaren på Skaragatan 4A är en fuktig och mörk plats där ledningar hänger från taket och golvet är belamrat med bråte.

SR Team Städ AB ägs på pappret av Tino Bessous före detta sambo. Men henne har Arian aldrig träffat. Inte heller vi på Hem & Hyra lyckas nå henne för en kommentar. Men Tino Bessou svarar när vi ringer. Han säger att det aktuella hyreskontraktet inte handlar en bostad utan om så kallad blockhyra mellan två bolag. Enligt honom finns det ingen hyreslägenhet på Skaragatan 4A, där Arian och Bahareh bor.

– Vi hyr ut hela huset med blockhyra till ett annat bolag. Sedan vad de gör med det får dom avgöra själva. Någon hyreslägenhet finns det inte.

Tino Bessou undviker att svara på frågar om hans och bolagets ansvar för fastigheten och dess brister. Och när vi vill veta vad han har för roll i SR Team Städ AB, lägger han på luren.

Moment 22

Arian och Bahareh vill helst lämna huset i Kvänum så snabbt som möjligt.

– Förutom andningsproblem och utslag så mår vi uselt psykiskt. Jag kan inte tänka på något annat och har svårt att sova, säger Arian.

Samtidigt befinner sig paret i ett moment 22, där de skrivit på ett kontrakt och inte har någon annanstans att ta vägen.

– Vi har blivit lurade och måste få tillbaka allt vi har betalat. Och vi tänker även kräva skadestånd, säger Arian.

Bahareh Mirhadi och Arian Mirzolfaghari visar sms-konversationer med Tino Bessou. ”Han lovar att de ska komma och renovera, men ingenting händer”, säger Arian.

Arian och Bahareh har tagit juridisk hjälp för att få rätt gentemot sin värd. Juristen Masoud Namvarafshord har fungerat som ombud. Han har sammanställt bevis inför en kommande stämning av Tino Bessou, hans medhjälpare och bolag. Han säger att det finns många saker att ifrågasätta. Exempelvis lägenhetens skick och inomhusmiljön som gör hyresgästerna sjuka. Men också hyreskontraktets giltighet.

– Tino Bessou hävdar att det är tecknat mellan två bolag. Men då ska det betalas moms och så har inte skett. Dessutom framgår det av kontraktet att det dels handlar om en lokal och dels om en bostad. En annan fråga handlar om bolaget Gilldex AB, som ägs av Tino Bessou och hans son Jonathan Bessou. Det är till Gilldex som Arian har betalat 210 000 kronor. Men det bolaget har ingen legitim rätt att göra anspråk på varken hyra eller något annat, säger Masoud Namvarafshord.

Advokat Peter Hamnebo på Kaiser Advokatbyrå förbereder nu en stämningsansökan och yrkande på skadestånd.

– Vi jobbar utifrån att brottsrubriceringen är grovt bedrägeri alternativt förskingring. Tino Bessou har hela tiden känt till byggnadens brister. Det visar bland annat anmälningar om huset som tidigare har kommit in till Vara kommuns miljöenhet. Ändå har han valt att hemlighålla informationen för Arian och Bahareh, säger Masoud Namvarafshord.

Annons
Vanvården känd av kommunen

På Vara kommun är den förfallna fastigheten på Skaragatan 4A väl känd.

Hösten 2011 anmälde en hyresgäst misstänkt mögel i en av husets lägenheter. Trots att han hade påpekat detta för husets dåvarande ägare hade ingenting hänt.

Vara kommun skickade ut en miljöinspektör. I sin rapport konstaterade hon att en av väggarna i köket var kraftigt fuktskadad, att det fanns skadedjur i kökslådorna, bristande ventilationen, dåliga fönster, bristande elinstallation och spår av gnagare i källaren.

Efter föreläggande och flera påstötningar från kommunen bytte den dåvarande fastighetsägaren en väggskiva och några takpannor.

Men när hyresgästen år 2013 valde att flytta lades ärendet ned från kommunens sida.

I november 2019 kom det in en ny anmälan om Skaragatan 4A till kommunen. Den här gången med rubriken ”Ovårdad fastighet”. Anmälaren skrev att ”…kåken har stått med trasiga rutor i några år”, att ”…råttor stora som katter har varit synliga i och runt fastigheten” och vädjade till kommunen att göra något innan småbarn på gatan skadade sig.

I juli 2020 gjorde bygglovsenheten ett tillsynsbesök. Huset hade nu bytt ägare till Hilldex AB. Det vill säga bolaget som kontrollerades av Tino Bessou och som av Hem & Hyra utsetts till Sveriges värsta hyresvärd. Kommunen krävde att få veta när Hilldex planerade att renovera och städa upp fastigheten. Men fick inget svar.

I september 2020 stod SR Team Städ som ägare till fastigheten. Kommunen ställde samma fråga till det bolaget men fick inte heller nu något svar.

Miljöinspektören: ”– Alarmerande”

Nu har Arian Mirzolfaghari gjort en ny anmälan till miljöenheten där Teresa Dominguez är miljö- och hälsoinspektör. Hon har ännu inte hunnit besöka huset men säger att informationen och bilderna som Arian lämnat gör att hon bedömer läget som alarmerande.

– Det ser verkligen inte bra ut. Vi kommer nu att åka ut för att göra en inspektion. Och om det behövs göra en mätning av fukten, säger Teresa Dominguez.

Hon har även tagit del av besiktningsprotokollet där elen i huset döms ut.

– Även det kan vi ta med när vi upprättar vårt protokoll och ställer krav på hyresvärden.

Teresa Dominguez säger att hon har försökt nå Tino Bessou per telefon men att hon ännu inte lyckats nå honom.

Även vi på Hem & Hyra har åter försökt nå Tino Bessou. Vi skulle vilja be om ytterligare kommentarer på det han anklagas för. Tino Bessou har inte svarat.

Läs också Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"
Länkar Misären hos Sveriges sämsta hyresvärd lika stor i Gräfsnäs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.