HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skänker pengar till flyktingar

Halland En krona per medlem, eller totalt 73 000 kronor. Det har Hyresgästföreningen i region västra Sverige beslutat skänka till FN-organet UNHCR till förmån för människor på flykt.

För regionordförande Bengt Svensson var beslutet lätt att ta.

– I den krissituation som råder är det självklart för en folkrörelse som vår att visa medkänsla, medmänsklighet och solidaritet med de många människor som är på flykt, säger han i ett pressmeddelande.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Hyresgästföreningen i västra Sverige har redan tidigare valt att ta ställning för flyktingmottagande och ett öppet samhälle, bland annat som medarrangör till manifestationen Refugees welcome som gick av stapeln på Götaplatsen i Göteborg i september.

Där deltog såväl regionen som Angeredsföreningen under parollen ”Hem och trygghet en mänsklig rättighet”.

 Nu tar man ytterligare ett initiativ för att fånga upp engagemanget hos såväl enskilda medlemmar som föreningar inom regionen. En krona per medlem, ungefär 73 000 kronor, skänks till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Bengt Svensson säger sig vara både rörd och stolt över viljan att hjälpa. Han hoppas att regionens lokala föreningar nu fortsätter att fånga upp idéer som kan stödja utsatta människor.

– Exempel på det kan vara insamling av kläder, leksaker och andra förnödenheter, att öppna upp våra föreningslokaler där det finns behov av samlingsplatser och samarbeta med seriösa aktörer inom civilsamhället, säger han.

Läs mer:
Filtar och kläder från Ljungskile ska värma i Syrien
Hyresgästföreningen i Vällingby skäner en krona per medlem

Läs ocksåNedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar
Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.