Annons

SKL sågar utredningen om allmännyttan

Nyheter ​Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gör tummen ner för utredningen ”EU, allmännyttan och EU”, och föreslår en tredje väg för de kommunala bostadsföretagen.

​Utredningen presenterade två tänkbara vägar för allmännyttan. En möjlighet är att allmännyttan blir rent affärsmässig och sträva efter så höga vinster som möjligt; en annan möjlighet är att allmännyttans kostnader ska styra hyrornas storlek.

Annons
SKL avfärdar båda vägarna. Förslagen skulle innebära att kommunerna helt tappar möjligheterna att använda bostadsföretagen som verktyg för bostadsförsörjningen.
– Mycket oroande säger SKL:s ordförande Anders Knape (m) i ett pressmeddelande.
 SKL föreslår en tredje väg som skulle bevara kommunernas möjlighet att använda allmännyttan för kommunens bästa. SKL efterlyser en allmännytta som drivs affärsmässigt, men som vid behov kan avstå från vinstmaximering.
SKL underkänner samtidigt utredningens beskrivning av gällande rätt. Underbetyget gäller skildringen av såväl svensk lag som EG-rätten.
– Den felaktiga juridiska analysen leder till orimliga konsekvenser även för andra områden i kommunal verksamhet säger Knape.
 
Frågan om allmännyttans möjligheter att dela ut vinster till de kommunala ägarna föranledde två reservationer inom SKL:s styrelse. Majoritetens ”tredje väg” innehåller inte någon begränsning av möjligheten att dela ut vinster till de kommunala ägarna.
Socialdemokraterna håller öppet för en översyn av de nuvarande reglerna som begränsar möjligheten att dela ut allmännyttans vinster, medan vänsterpartiet vill behålla de nuvarande reglerna.
Här finns länkar till SOU 2008:38 EU, allmännyttan och EU och bilagor.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.