HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Släng inte ut oss som bor här i Hjällbo, vi är inget skräp”

Göteborg I eftermiddag ska hyresgäster i Hjällbo demonstrera mot Poseidons renoveringsplaner. Oron för hyreshöjningar är stor i ett av Göteborgs fattigaste områden.
Foto: Privat/Minna Ulin
Rabi Khaled och andra hyresgäster kommer att demonstrera i Hjällbo centrum klockan 17.

Hallå där, Rabi Khaled. Poseidon planerar både att bygga nytt och genomföra omfattande renoveringar i Hjällbo. Varför ska ni demonstrera mot detta?

–  Jag sitter med i samrådsgruppen och vi har haft sju samrådsmöten med Poseidon hittills. Men vi upplever inte att vi blir lyssnade på. Nu har det kommit besked att det ska bli tre olika renoveringsnivåer: mini, midi och maxi. Men även den minsta nivån är ganska omfattande. Många hyresgäster är oroliga eftersom ingen vet vad det kommer att kosta.

Läs ocksåHär slipper hyresgästerna höjd hyra vid renovering

Husen i Hjällbo är över 50 år gamla. Är det inte bra om de rustas upp?

– Absolut. Men underhållet har legat efter mycket länge, och underhåll ska ingå i hyrorna vi betalar, det ska inte höja hyran. Det finns en stor oro bland människor att inte ha råd att bo kvar. Medelinkomsten i Hjällbo är 15 000 kronor. Det finns en anledning till varför de flesta bor här, det är för att de inte har råd att bo någon annanstans. Människor ringer mig för att de har ångest och inte kan sova på nätterna. Det är våra bostäder här, vart ska vi ta vägen om hyrorna höjs?

Vad är det som ni tycker inte fungerar i samråden med Poseidon?

Läs ocksåKlart för jättesatsning på bostäder i Hjällbo

– Vi får väldigt knapphändig information, det gör att de hela tiden har ett informationsövertag. Det ändras också från möte till möte vad vi får höra.

Hur då?

– Först sa de till exempel att relining inte var möjlig, utan de måste byta stammarna. Då tog jag med deras expert till min lägenhet, och han kollade och sade att det visst gick. Men nu ska de bara relina i treorna, så frågan är vad det gör med hyresnivåerna i ettorna och tvåorna. Sedan har vi tagit upp det nya beslutet att minst 20 procent av lägenheterna ska ha nollnivå vid renovering, men det är inget som gäller här säger de. Det är mycket sådana härskartekniker.

Läs ocksåGöteborgs kommunala värdar lovar nollnivå vid renovering

Hur tycker du att det skulle vara istället?

– Vi borde ha fått vara med från början. De har planerat det här sedan 2015. Vi vill kunna påverka omfattningen av arbetena, inte bara diskutera sådant som redan är bestämt.

Hur ser planerna ut för manifestationen?

– Vi tänkte samlas på torget vid Poseidons och Framtidens lokaler klockan 17, i samband med att Poseidon bjuder på glögg. Vi vill visa att vi inte är nöjda. Majoriteten som bor här i Hjällbo vet antagligen inte ens om att det ska ske renoveringar.

Vad vill ni uppnå?

– Det bästa utfallet vore att Poseidon låter oss ha ett mer verkligt samråd, så att alla kan bo kvar. Släng inte ut oss som bor här, vi är inget skräp.

LÄS MER: Klart för jättesatsning på bostäder i Hjällbo

Läs också Hyresnämnden ger Förbo rätt att renovera slitet hus i Marstrand Mitthem ställer om i krisen för att bibehålla jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.