HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgs kommunala värdar lovar nollnivå vid renovering

Göteborg Var femte nyrenoverad lägenhet ska ha oförändrad hyra. Det lovar samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg i en ny gemensam riktlinje för renovering och underhåll.
Foto: Magnus Åsblad

– Detta är ett sätt att bevara billiga lägenheter för framtiden. Nu blir det åtminstone 20 procent kvar.

Det säger Kjell Björkqvist (L), styrelseordförande för Framtidenkoncernen.

Läs ocksåKursändring kring renovering välkomnas i Göteborg

– Vi vet att vi sticker ut nu, i hela Sverige. Men Gårdstensbostäder har jobbat så här länge. De relinar allting. Byter toastolen om den är sönder, annars inte. Och de har hållit nere hyrorna.

Kjell Björkqvist (L).

Att renovera utan att höja hyran alls har länge ansetts som en omöjlig affär i fastighetsbranschen. Inom Hyresgästföreningen har frågan varit en het potatis i flera år.

Men nu lovar Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden alltså att 20 procent av alla lägenheter helt slipper standardhöjning vid större renoveringar. Hyreshöjningen blir därmed lika med noll.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Undantag tillåts för åtgärder som berör hela huset och som ger en mindre hyreshöjning, exempelvis byte av låssystem eller uppgradering av fönster eller el.

För resterande 80 procent kan standarden höjas, med motsvarande hyreshöjning. Hyresgästerna ska kunna välja på olika tillvalsnivåer. De ska också få chans att påverka innehållet i förväg.

Kjell Björkqvist är kritisk till att det tagit sådan tid att förändra förhållningssättet till renovering.

Läs ocksåKöksinredningen i lägenheten försvann - 93 år gammal hyresgäst tvingas betalaMKB

– Man behöver inte vara expert för att begripa att om det är ett underhåll så är det. Det ska inte drabba mig att man blåser ut hela köket om jag inte vill ha ett helt nytt, och att jag sedan måste betala 1 000 kronor mer i månaden, säger han.

Hittills har bostadsbolagen hävdat att nollalternativ är omöjligt. Varför funkar det nu?

– Det har blivit en norm, en slags rutin sedan många år. Man har tyckt att 25 procent, det är ändå inte så farligt. Jag kan tycka att Hyresgästföreningen också har varit lite för återhållsam i de här frågorna.

De nya riktlinjerna har redan börjat ge avtryck i Framtidens styrelsearbete. Alla investeringar över 15 miljoner kronor som Göteborgs allmännyttiga hyresvärdar vill göra måste först godkännas av politikerna där. De har redan begärt att flera kommande renoveringsprojekt ses över.

– Vi har inte hunnit ta några nya investeringsbeslut på de nya riktlinjerna ännu. Men vi har skickat tillbaka ett par beslut som vi inte är nöjda med. Där vill vi att de använder den nya modellen, säger Kjell Björkqvist.

Om något upprustningsprojekt avviker från riktlinjerna krävs numera en bra motivering för att investeringen ska få godkänt. ”Ambitionen är att hyresgäster inte ska behöva lämna sina hem på grund av social omvandling och kostnadsökningar”, skriver Framtiden i de nya riktlinjerna.

LÄS MER: Nya renoveringspolicyn välkomnas – men väcker frågor

Fakta: Framtidenkoncernen
  • Sveriges största allmännytta. Äger och förvaltar drygt 72 000 hyreslägenheter i Göteborg genom fyra bolag: Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.
  • Beståndets snittålder är drygt 40 år (värdeår 1977).
  • Har som mål att alla renoverings- och ombyggnadsåtgärder ska vara ekonomiskt, tekniskt, socialt och miljömässigt hållbara.
  • Det nya koncerngemensamma förhållningssättet vid renovering har arbetats fram av de fyra bostadsbolagen.
  • Riktlinjerna ska följas upp varje år och rapporteras till politikerna i Framtidenkoncernens styrelse.
Läs också Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.