HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Små hyreshöjningar bra för landet”

Nyheter Med en hyreshöjning på måttfulla 0,9 procent vill Hyresgästföreningen och privatvärden Botrygg gå i bräschen för att höjningarna i hela landet ska hållas tillbaka.

Låg inflation och låga räntor är faktorer som gör att Hyresgästföreningen vill att hyreshöjningarna 2014 ska bli blygsamma. 

I dag presenterar föreningen och privatvärden Botrygg, med 2 000 lägenheter i Linköping, Norrköping, Stockholm, Göteborg och Malmö, en överenskommelse där hyreshöjningen stannar på måttfulla 0,9 procent. Långt ifrån de 2,78 procent som värdarna hittills i genomsnitt yrkat på.

Läs ocksåLediga lägenheter i lyxigt golfboendeKjell Guldbrand står lutad mot ett räcke. I bakgrunden syns golfbanan.

Överenskommelsen presenteras i en gemensam debattartikel undertecknad Michael Cocozza, vd för Botrygg, och Hyresföreningens förbundsordförande Barbro Engman, som även är en av Botryggs hyresgäster. Under förmiddagen kommer en presskonferens att hållas i Linköping.

Michael Cocozza och Barbro Engman skriver bland annat att kostnadsökningarna inte alls ligger i paritet med de yrkanden som hyresvärdarna presenterar. Man påminner även om att de senaste två årens hyreshöjningar varit högre än inflationen.
Med överenskommelsen anser debattörerna att de tar ansvar för att hushållens köpkraft inte ska urholkas genom att löneökningar helt äts upp av hyreshöjningar.

Förhoppningen är att fler värdar ska nöja sig med hyreshöjningar på den nivån.
– Hittills har vi fått in väldigt få yrkanden. Vi hoppas att den här överenskommelsen sätter nivån, säger Erik Elmgren, förhandslingsansvarig på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTrots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggtLaura Bende sitter på knä och rensar ogräs i Tennisparken i Vingåker framför det kommunala bostadsbolagets nybyggda hus.

En av de få uppgörelser som hittills träffats är med kommunala Kalmarhem, som ligger på en procent för 2014 och 1,3 procent för 2015. I Stockholm går det desto trögare. Förhandlingarna om ett ramavtal med de privata fastighetsägarna har strandat sedan värdarna yrkat på 2,7 procent och Hyresgästföreningen krävt frysta hyror.

Läs också Lyxigt golfboende står outhyrt i Lindesberg Östersundshem vill höja hyrorna Privata hyresvärdar vill höja hyrorna med upp till 3,7 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.