Annons

Smygpremiär av Österängens Konsthall

Jönköping I dag är det en viktig dag i Jönköping. För första gången är det vernissage i det som till hösten ska bli Österängens Konsthall. Utställningen bjuder på ung kreativitet.
Foto: Linda Alfons
Angelina Gorges och Mariana Hawel jobbar på dagen innan visning. De är två av de unga Österängsbor som bjuder in till vernissage i det som ska bli Österängens Konsthall. Om allt går enligt planerna ska lokalen renoveras efter sommaren för att till hösten invigas.

Det är torsdag och dagen innan visning. Angelina Gorges och Mariana Hawel är lite pirriga. I en vecka har de deltagit i ett konstkollo på Österängen och när det är vernissage, ja då ska ju alla konstverk de skapat visas.

– Det känns konstigt, lite läskigt, säger Angelina Gorges.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man tänker på att vad ska föräldrar och alla andra tycka och så där, säger Mariana Hawel.

Men de enas om att det nog kommer att gå bra.

Annons

– I dag jobbar vi med gips. Vi ska måla på det sedan. Det här har varit jättekul och jag har varit här varje dag, säger Angelina Gorges.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Konstkollot är en smygstart av det som ska bli Österängens Konsthall till hösten. Det hela är ett projekt som drivs av den ideella föreningen Österängens Konsthall med stöd av bland annat Vätterhem.

– Vi ville känna in lokalen lite innan den ska renoveras, och det här är också ett sätt att aktivera lokalen, att få hit barn och vuxna, man sår ett frö om att här ska det bli en konsthall, berättar kolloledaren Jesper Andersson, som till vardags studerar vid Konsthögskolan i Stockholm.

Österängens Konsthall har konsthallen i Tensta som förebild. Det ska vara en plats för svensk och internationell samtidskonst, därtill en mötesplats och community center på Österängen.

Annons
Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Ännu är inte alla beslut som behövs tagna, så föreningen är inte riktigt hemma. Men nära på.

– Jag vågar inte säga för mycket men man kan säga att det ser ljust ut, säger Jesper Andersson.

Läs också Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Husritaren skapar vykort från verkligheten Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.