Annons

Snart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: ”Känns bra, vi har saknat medlemmarna”

Nyheter Ett tecken på att livet börjar återgå till det normala: Hyresgästföreningen återupptar medlemsvärvningen via dörrknackning. Under pandemin - när värvarna inte kunnat jobba ute i bostadsområdena - har föreningen tappat över 35 000 medlemmar.
Anders Sjöberg, värvare på Hyresgästföreningen. Medlemsrekryterare utanför dörr.
Ute igen. Anders Sjöberg, medlemsrekryterare i Helsingborg, gläds över att kunna vara ute och jobba i bostadsområdena igen.

Pandemin har satt Hyresgästföreningen på prov. Medlemsbasen har sjunkit från 537 500 till 502 000 hushåll. Framför allt är det hyresgäster som flyttat till andra upplåtelseformer som hoppat av. Nya medlemmar har inte kunnat rekryterats i samma fart som förut. Men nu kanske en ljusning är att skönja. Sedan mitten av augusti har det pågått ett försökt med att rekrytera via dörr i ett antal regioner. Från och med måndag, den 6 september, ska försöket utökas och omfatta hela landet. Om allt går enligt planerna kommer medlemsrekryteringen med ordinarie styrka att återupptas den 1 oktober.

– Det känns väldigt bra. Inte bara att dörrvärvningen kommer igång utan också att vi kan återuppta aktiviteter ute i områdena. Vi har saknat medlemmarna och jag hoppas att medlemmarna saknat oss, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Ser en ljusning. Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren hoppas att nya medlemmar ska strömma till, nu när värvarna börjar knacka dörr igen.

Folkhälsomyndighetens generella råd om att hålla avstånd och att vara symtomfri ska givetvis hållas. Liksom att värvarna ska använda handsprit och torka av läsplattan mellan dörrknackningar. Dock finns ingen rekommendation om munskydd. Hyresgästföreningen kan inte heller ställa krav på att värvarna ska vara vaccinerade.

– Vi hoppas såklart att våra medarbetare ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendation och vaccinera sig, men vi kan inte ställa krav. Det handlar bland annat om integritetsskäl, säger Erik Elmgren.

Annons

”I stort sett som vanligt”

Anders Sjöberg, medlemsrekryterare i Helsingborg, är en av dem som varit med i försöket med att återuppta dörrvärvningen på försök. Överlag har han positiva erfarenheter.

– Det har känts i stort sett som vanligt. Någon enstaka har kommenterat att vi varit ute. Flera har sagt att de är vaccinerade och velat prata. Möjligen kan man ifrågasätta omdömet hos hyresgäster som sagt att de testat sig positiva för Corona och därför inte vill prata. Då tycker jag inte ens man ska öppna dörren, säger Anders Sjöberg.

Får man fråga: Är du själv vaccinerad?
– Ja, självklart är jag det. Jag skulle inte kunna tänka mig att möta en massa folk i en dörröppning och inte vara vaccinerad. De allra flesta som ligger på intensiven i dag är ju ovaccinerade.

Annons

Svårt att nå via telefon

Anders Sjöberg har värvat fler när han fler knackat dörr i samma område, jämfört med innan pandemin. I ett och ett halvt år har han försökt att värva nya medlemmar via telefon. Det har varit svårt att känna samma arbetsglädje som att vara ute i bostadsområdena.

– Sitta och titta på en vägg och prata i telefon är inte så jätteupplyftande. På hundra uppringningar kanske man får prata med fyra-fem människor. Idealet är nog att kombinera dörrknackning och att ringa upp dem i ett område som inte öppnat när vi varit ute. Kanske i kombination med lokala kampanjer i sociala medier, säger Anders Sjöberg.

Corona i Hyressverige
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.