HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Snickaren som snickrade för mycket åker ut

Nyheter Korttidskontrakt, störningar, svartuthyrning och stamrenovering. Värden tyckte sig ha många skäl att säga upp sin hyresgäst. Men det var hans snickerier som ledde till uppsägning.
Foto: Pixabay
Att sätta upp en ny vägg i hyresrätten kräver värdens godkännande.

Mannen flyttade in i lägenheten 2010 och fick ett korttidskontrakt eftersom huset skulle renoveras. Men åren gick och han fick bo kvar, först efter drygt fyra år kom en uppsägning. 

När uppsägningen prövades i hyresnämnden framförde hyresvärden en rad skäl: att det var ett korttidskontrakt, att han verkade hyra ut i andra hand utan lov, störningar, att hyresvärden inte fått tillträde till lägenheten, samt att hyresgästen hade lagt klickgolv och klinker på köksgolvet och satt upp en vägg i vardagsrummet.

Läs ocksåÖppnade post till barnens pappa – döms i tingsrätten

De flesta beskyllningarna var dock inte särskilt precisa. Hyresnämnden kom fram till att värden inte hade kunnat bevisa sådana felsteg att hyresgästen kunde sägas upp.

Men när ärendet prövades i Svea hovrätt blev det ett annat resultat och det var hyresgästens egna renoveringsarbeten som blev avgörande.

Som hyresgäst kan du måla, tapetsera, byta ut dörrar, kakla och lägga in heltäckningsmattor utan att be om lov. Men vill du exempelvis sätta upp en vägg eller lägga nytt golv måste hyresvärden godkänna det.

Läs ocksåHovrätten slår fast: måste flytta efter prostitution i lägenhet

I det här fallet hävdade hyresgästen, som är snickare, att han enkelt kunde ta bort mellanväggen och klickgolvet. Men det hjälpte inte, enligt hovrättens beslut. Eftersom han hade gjort sådana åtgärder som kräver värdens godkännande utan att först fråga om lov blir han nu tvungen att flytta.

Läs Hem & Hyras guide: Det här får du fixa hemma.

Läs också Varbergsbo mister sitt hem efter sjukskrivning Trippelhyresgäst överklagade förgäves Stor oro inför chockhöjd hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.