Annons

Snickaren som snickrade för mycket åker ut

Nyheter Korttidskontrakt, störningar, svartuthyrning och stamrenovering. Värden tyckte sig ha många skäl att säga upp sin hyresgäst. Men det var hans snickerier som ledde till uppsägning.
Foto: Pixabay
Att sätta upp en ny vägg i hyresrätten kräver värdens godkännande.

Mannen flyttade in i lägenheten 2010 och fick ett korttidskontrakt eftersom huset skulle renoveras. Men åren gick och han fick bo kvar, först efter drygt fyra år kom en uppsägning. 

När uppsägningen prövades i hyresnämnden framförde hyresvärden en rad skäl: att det var ett korttidskontrakt, att han verkade hyra ut i andra hand utan lov, störningar, att hyresvärden inte fått tillträde till lägenheten, samt att hyresgästen hade lagt klickgolv och klinker på köksgolvet och satt upp en vägg i vardagsrummet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De flesta beskyllningarna var dock inte särskilt precisa. Hyresnämnden kom fram till att värden inte hade kunnat bevisa sådana felsteg att hyresgästen kunde sägas upp.

Annons

Men när ärendet prövades i Svea hovrätt blev det ett annat resultat och det var hyresgästens egna renoveringsarbeten som blev avgörande.

Som hyresgäst kan du måla, tapetsera, byta ut dörrar, kakla och lägga in heltäckningsmattor utan att be om lov. Men vill du exempelvis sätta upp en vägg eller lägga nytt golv måste hyresvärden godkänna det.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

I det här fallet hävdade hyresgästen, som är snickare, att han enkelt kunde ta bort mellanväggen och klickgolvet. Men det hjälpte inte, enligt hovrättens beslut. Eftersom han hade gjort sådana åtgärder som kräver värdens godkännande utan att först fråga om lov blir han nu tvungen att flytta.

Annons

Läs Hem & Hyras guide: Det här får du fixa hemma.

Läs också Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.